Ange ditt sökord

Annons:

Varför får man seborré?

Hej
Jag undrar varför mitt seborréeksem har spridit sig till ljumskar och armhålor från näsroten? Jag behandlar med dacacort och det brukar gå över efter 3-4 dagar, men hur kan jag bli fri från mina besvär? Varför får man seborréeksem? Finns det inga forskningar varför man får det och hur man behandlar det bäst?
mvh,
Per

Hej!
Seborroiskt eksem är väldigt vanligt, det anses bero på flera faktorer: Ärftlig benägenhet, androgener (manligt könshormon, finns hos både män och kvinnor), talgproduktion och jästsvamp är alla bidragande. Därför är det inte riktigt så att det sprider sig från näsan och nedåt, utan seborroiskt eksem kan komma på de platser du beskriver för att där finns gynnsam miljö för eksemet. Det finns en del forskning om behandling mot jästsvamp (det är det du gör med daktacort), och lite nyare med ljusbehandling för patienter som inte har hjälp av den vanligaste krämbehandlingen. "Varför" är alltid en svår fråga när det gäller sjukdomar, men det är en kombination av de faktorer jag räknat upp ovan. Den behandling du ger är ju effektiv på kort tid och det är en mild kräm, så det låter som att det är den bästa behandlingen i ditt fall!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!