Ange ditt sökord

Annons:

Varför får man seborré?

Hej
Jag undrar varför mitt seborréeksem har spridit sig till ljumskar och armhålor från näsroten? Jag behandlar med dacacort och det brukar gå över efter 3-4 dagar, men hur kan jag bli fri från mina besvär? Varför får man seborréeksem? Finns det inga forskningar varför man får det och hur man behandlar det bäst?
mvh,
Per

Hej!
Seborroiskt eksem är väldigt vanligt, det anses bero på flera faktorer: Ärftlig benägenhet, androgener (manligt könshormon, finns hos både män och kvinnor), talgproduktion och jästsvamp är alla bidragande. Därför är det inte riktigt så att det sprider sig från näsan och nedåt, utan seborroiskt eksem kan komma på de platser du beskriver för att där finns gynnsam miljö för eksemet. Det finns en del forskning om behandling mot jästsvamp (det är det du gör med daktacort), och lite nyare med ljusbehandling för patienter som inte har hjälp av den vanligaste krämbehandlingen. "Varför" är alltid en svår fråga när det gäller sjukdomar, men det är en kombination av de faktorer jag räknat upp ovan. Den behandling du ger är ju effektiv på kort tid och det är en mild kräm, så det låter som att det är den bästa behandlingen i ditt fall!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: