Ange ditt sökord

Annons:

Varför blir acnen bara värre?

Hej!
Jag är 27 år och har haft acne i perioder sedan tonåren. Ibland har det varit jättebra, men det senaste året helt bedrövligt. Jag har använt det mesta från apoteket och fick så utskrivet Tetrakysal och Differin. Och vad händer? Det blir mycket värre? Hur länge tar det innan det börjar bli bättre? Ibland undrar jag om man inte bara ska strunta i alla preparat. Är solning bra mot acne i alla former? Till sist så har jag börjat få mer böldliknande utslag, stora och vätskefyllda, som det tar lång tid att få bort. Vad är det?
Mycket tacksam för svar!

Som jag skrivit vid flera tidigare tillfällen så ser man så gott som alltid en försämring efter att man påbörjat en behandling mot akne oavsett vilken behandling man tar. Man får ofta en försämring efter 2-4 veckor och först därefter ser man en förbättring. Ibland kan det ta upp till 2 månader innan förbättring ses. Sol anses bra för alla former av akne utom "Mallorca-akne", men det är ändå så att alla inte blir bättre av sol, en del blir sämre. Man måste pröva sig fram. Aknen kan ändra karaktär i olika åldrar och det är inte så ovanligt att en "akne tarda" sen akne blir mer besvärlig än den tonårsakne man haft.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 16 september, 2003 Publicerad: 16 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: