Ange ditt sökord

Annons:

Varför anser ni luftfuktare vara skadligt?

I ett svar till en förfrågan om en luftfuktare skulle kunna råda bot på problem med torr hud så svarar Ylva Linde, dermatolog, att dessa gör mer skada än nytta. Jag undrar vad hon baserar detta på. Finns det någon mer fakta på området?

Inomhusklimatet i många hus är aldeles för torrt, och det blir ännu mer märkbart ifall man har eluppvärmda element. Sen blir det gärna sämre under vintern, när den generella luftfuktigheten minskar.
Det finns olika sorters luftfuktare och de billigare varianterna "slår sönder vattnet" och i dessa har man sett att det kan bli överväxt av bakterier och svamp, vilket då kommer spruta ut i rummet och kan bli en orsak till ytterligare medicinska problem. Däremot finns det lite dyrare varianter som kokar vattnet och ger en vattenånga, vilket är betydligt mycket bättre. Dessa tycker vissa fungerar bra och kan vara en hjälp vid torr hud eller eksembesvär.
Man ska dock inte glömma bort detta med mjukgörande krämer, undvika onödigt duschande och för flitigt användande av tvål.
Hoppas Dina frågetecken blev lite uträtade.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: