Ange ditt sökord

Annons:

Varför anser ni luftfuktare vara skadligt?

I ett svar till en förfrågan om en luftfuktare skulle kunna råda bot på problem med torr hud så svarar Ylva Linde, dermatolog, att dessa gör mer skada än nytta. Jag undrar vad hon baserar detta på. Finns det någon mer fakta på området?

Inomhusklimatet i många hus är aldeles för torrt, och det blir ännu mer märkbart ifall man har eluppvärmda element. Sen blir det gärna sämre under vintern, när den generella luftfuktigheten minskar.
Det finns olika sorters luftfuktare och de billigare varianterna "slår sönder vattnet" och i dessa har man sett att det kan bli överväxt av bakterier och svamp, vilket då kommer spruta ut i rummet och kan bli en orsak till ytterligare medicinska problem. Däremot finns det lite dyrare varianter som kokar vattnet och ger en vattenånga, vilket är betydligt mycket bättre. Dessa tycker vissa fungerar bra och kan vara en hjälp vid torr hud eller eksembesvär.
Man ska dock inte glömma bort detta med mjukgörande krämer, undvika onödigt duschande och för flitigt användande av tvål.
Hoppas Dina frågetecken blev lite uträtade.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!