Ange ditt sökord

Annons:

Varblåsor?

Hejsan!
Jag har under några år haft konstiga utslag mellan fingrarna. Det är små små blåsor under huden (som ej står upp). Jag tar sönder dem & det lossar sedan skinn. Kliar nå grymt gör det.
Jag har vart till hudspecialist & hon satte nå metallremsor med olika allergigrejer på som jag kanske kunde vara allergisk mot. inget som visade något.

Jag har haft ledvärk i ett år (detta är 4 år sedan). Efter det så uppkom min tarmsjukdom (ulcerös Colit) som jag trodde hade med dessa eksem att göra. Min läkare tror inte på nåt samband, men har heller inte skickat mig vidare. Jag har testat kortisonsalvor, vilket jag själv tycker bara blir värre.

Vad kan det vara?
Just nu är det bara ena handen & bara nedre delen av handflatan som är drabbad. infekterat är det åxå just nu vilket gör det svårt att arbeta i vissa lägen. Jag är personlig assistent & använder handskar mycket i jobbet & tvättar händerna ofta. Har en pump med Fenuril i varje rum & på jobbet.

Läst lite om PPP & det ser ut som detta men är inte så hemskt som alla bilder målar!

Skall jag söka en ny hudläkare? Eller är det bara att leva med detta?

PPP räknas som en psoriasisvariant och drabbar i 90% av fallen kvinnor och 95% är rökare. Dessa varblåsor sitter nästan alltid centralt i handflatan och kan i sällsynta fall gå uppåt fingrarna men sitter i princip aldrig mellan fingrarna. Blåsorna är ofta lite större, 2-3 mm stora och börjar som gulvita och övergår successivt till att bli brun-svarta innan de torkar in. Kan även sitta på fötterna. Stämmer bilden?
Annars låter Dina besvär mer som dyshydrotiskt eksem (kallas även pompholyx). Sitter typiskt på fingrarnas sidor och kommer i skov. Ingen känd bakomliggande allergi och orsaken okänd. Vid intensiv klåda kan stark kortisonkräm ha övergående effekt, annars mest underhålla med fet, mjukgörande kräm.
Jag tror inte på nåt samband med Din tarmsjukdom (om det är pompholyx). Du kan dock inför framtiden göra lite anteckningar ifall Du finner nåt samband mellan aktivitet och ev medicinering av tarmen kontra besvären i händerna. Har Du möjlighet att rådfråga annan hudläkare kan detta kanske vara bra, om inte annat för att försöka få en klar diagnos på Dina besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: