Ange ditt sökord

Annons:

Varblåsor?

Hejsan!
Jag har under några år haft konstiga utslag mellan fingrarna. Det är små små blåsor under huden (som ej står upp). Jag tar sönder dem & det lossar sedan skinn. Kliar nå grymt gör det.
Jag har vart till hudspecialist & hon satte nå metallremsor med olika allergigrejer på som jag kanske kunde vara allergisk mot. inget som visade något.

Jag har haft ledvärk i ett år (detta är 4 år sedan). Efter det så uppkom min tarmsjukdom (ulcerös Colit) som jag trodde hade med dessa eksem att göra. Min läkare tror inte på nåt samband, men har heller inte skickat mig vidare. Jag har testat kortisonsalvor, vilket jag själv tycker bara blir värre.

Vad kan det vara?
Just nu är det bara ena handen & bara nedre delen av handflatan som är drabbad. infekterat är det åxå just nu vilket gör det svårt att arbeta i vissa lägen. Jag är personlig assistent & använder handskar mycket i jobbet & tvättar händerna ofta. Har en pump med Fenuril i varje rum & på jobbet.

Läst lite om PPP & det ser ut som detta men är inte så hemskt som alla bilder målar!

Skall jag söka en ny hudläkare? Eller är det bara att leva med detta?

PPP räknas som en psoriasisvariant och drabbar i 90% av fallen kvinnor och 95% är rökare. Dessa varblåsor sitter nästan alltid centralt i handflatan och kan i sällsynta fall gå uppåt fingrarna men sitter i princip aldrig mellan fingrarna. Blåsorna är ofta lite större, 2-3 mm stora och börjar som gulvita och övergår successivt till att bli brun-svarta innan de torkar in. Kan även sitta på fötterna. Stämmer bilden?
Annars låter Dina besvär mer som dyshydrotiskt eksem (kallas även pompholyx). Sitter typiskt på fingrarnas sidor och kommer i skov. Ingen känd bakomliggande allergi och orsaken okänd. Vid intensiv klåda kan stark kortisonkräm ha övergående effekt, annars mest underhålla med fet, mjukgörande kräm.
Jag tror inte på nåt samband med Din tarmsjukdom (om det är pompholyx). Du kan dock inför framtiden göra lite anteckningar ifall Du finner nåt samband mellan aktivitet och ev medicinering av tarmen kontra besvären i händerna. Har Du möjlighet att rådfråga annan hudläkare kan detta kanske vara bra, om inte annat för att försöka få en klar diagnos på Dina besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!