Ange ditt sökord

Annons:

Varande eksem

Hej,

Är en kille på 17 år som av och till får torr eksem i armveck och på handleder. Jag har lyckats hålla detta i schack med att använda mild duscholja och mjukgörande krämer, men nu har det helt plötsligt förvärrats avsevärt. Eksemet svider, kliar och varar så mycket att det rinner om jag trycker på huden. Av läkaren har jag fått Heracillin 500 mg samt Emovat 0.05%, men jag ser ingen förbättring. Jag tränar rätt så hårt 4-5 ggr i veckan, har det en negativ inverkan?
I min familj finns celiaki, kronisk urticaria samt Morbus Addison, fast jag är frisk för utom eksemet. Vad beror det här på och vad ska jag göra för att bli bättre? (Vi har katt och hund, fast det har vi haft hela mitt liv.)

Eksembesvär är vanligt och man räknar med att av dagens barn får uppåt 25% sk böjveckseksem (atopiskt eksem). Det brukar hos många finnas en ärftlighet för detta eller av allergi och astmabesvär. Huden är ärftligt lite torrare och skörare än normalt, och blir det mycket dusch, slitage på huden och svettning så orkar inte huden och eksemet börjar. Grundbehandlingen är precis som Du gjort att använda snälla hudvårdsprodukter, smörja in huden med mjukgörande kräm och mot eksemet använda en kortisonkräm (Emovat i Ditt fall). Detta brukar fungera (använd Emovat 2 gånger dagligen i 2 veckor, sen nedtrappning), men skulle så inte vara fallet, får Du besöka Din läkare igen för att ge en mer kraftfull behandling som Elocon eller Betnovatkräm.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!