Ange ditt sökord

Annons:

Var tar hudkrämen vägen?

Jag undrar, var tar hudkrämen vägen?
Jag vågar inte smörja in mig av rädsla att fettet åker in i kroppen och lagras där. Jag kanske är korkad som ens tror det men jag känner att jag vill ha en förklaring av en som vet på riktigt hur det går till.

Huden yttre del, den sk överhuden liknas många gånger vid en murad tegelvägg. Tegelstenarna är hudcellerna. Murbruket är består till största delen av vatten men innehåller även fetter, salter, äggviteämnen och vissa fuktighetsbevarande ämnen.

En vanlig mjukgörande kräm man köper på Apoteket, ICA eller på varuhus innehåller oftast mest vatten och själva fetthalten ligger ofta bara mellan 9-23%. En riktigt fet kräm kan innehålla uppåt 70% fett.

Smörjer man en "vanlig" lågfettkräm på huden, så känns det som att den ganska snabbt torkar in. Främst är det vattnet i krämen som avdunstar, men en del av vattnet och fetterna fyller även upp "murbruket" mellan hudcellerna, så att huden blir mjukare. När huden känns torr är oftast både vatten- och fetthalten i huden alldeles för lågt, och då hjälper man huden med mjukgörande krämer. Det är således inget farligt att använda vanliga krämer, utan det är vad huden behöver.

/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!