Ange ditt sökord

Annons:

Var det eksem, eller?

Hej!
Jag har en son på 10 mån som efter en förkylning med hög feber fick utslag samt torrfläckar. Han var då 3 mån. Det startade i pannan och hårbotten för att med tiden sedan flytta sig till mage rygg och slutligen ben och armar. Detta höll i sig i c:a tre-fyra månader.

Under denna tid var vi på allergiutredning och gjorde flera pricktester. Körde mjölkfritt i tre veckor utan resultat. Pricktester på vete, havre, katt medmera var negativt. Ägg var dock gränsvärde. Så han sattes på äggfri kost. Kortisonkrämerna hjälpte inte. Till slut tog vi bort alla röda färgämnen i kosten samt använde starkare kortisonkräm och bytte mjukgörare från locobase till canoderm. Hur som helst är han nu helt symtomfri och har varit i ca tre månader. Använder ingen kortison och hans hud är mjuk och len som en baby bör vara. Han äter allt från ägg till jordgubbar. Och badat har han gjort nästan varje dag.

Efter detta långa utlägg så är min fråga: Är atopiskt eksem så här? Att det kan försvinna helt under sommaren? Törs jag andas ut eller kan det bara blossa upp igen nu till hösten? Klådan som han hade i hårbotten vill jag inte vara med om igen. Han fick diagnos atopiskt eksem ska jag väl tillägga. Tycker du också att det låter som det är det han har eller har haft? eller finns det virus som kan ge dessa symtom och sedan läka ut (det är ju min stora förhoppning förstås)? Ingen annan av oss i familjen har någon allergi eller är atopiker.

En annan fråga: Jag smörjer honom en gång om dagen med canoderm i förebyggande syfte trots att han aldrig känns torr längre. Ska jag göra det eller ska jag prova att sluta? Krämen innehåller ju en del ämnen som man kanske inte ska utsätta barnet för under flera månader av sitt första levnadsår.

Jag hoppas på svar från er. Tack på förhand.
MVH Helen

Hej!
Din son har haft utslag och klåda i en omgång under en begränsad tid efter en infektion, under första levnadsåret. En sådan beskrivning skulle kunna passa in på atopiskt eksem, och det gäller även om den gjorda utredningen inte visat några säkra allergier. Däremot finns ingen ärftlighet för atopiskt eksem, och du skriver att han inte är torr i huden vilket atopiska barn ofta är. Det atopiska eksemet har ju bland annat med en ändrad hudbarriär och göra, där barnets hud förlorar fukt och fett mer än normalt, känns torr och kliar lätt och så kan eksemet uppstå.
Man kan alltså inte säga ännu hur detta kommer att utveckla sig, om episoden var virusorsakade utslag så kommer det inte tillbaka men om det var eksem på atopisk bas så kommer det antagligen tillbaka.
Det låter inte som om du behöver smörja rutinmässigt mjukgörande om inte huden känns torr längre. Skulle den kännas torr behöver du inte vara orolig för att använda krämen även när din son är liten!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: