Ange ditt sökord

Annons:

Var det eksem, eller?

Hej!
Jag har en son på 10 mån som efter en förkylning med hög feber fick utslag samt torrfläckar. Han var då 3 mån. Det startade i pannan och hårbotten för att med tiden sedan flytta sig till mage rygg och slutligen ben och armar. Detta höll i sig i c:a tre-fyra månader.

Under denna tid var vi på allergiutredning och gjorde flera pricktester. Körde mjölkfritt i tre veckor utan resultat. Pricktester på vete, havre, katt medmera var negativt. Ägg var dock gränsvärde. Så han sattes på äggfri kost. Kortisonkrämerna hjälpte inte. Till slut tog vi bort alla röda färgämnen i kosten samt använde starkare kortisonkräm och bytte mjukgörare från locobase till canoderm. Hur som helst är han nu helt symtomfri och har varit i ca tre månader. Använder ingen kortison och hans hud är mjuk och len som en baby bör vara. Han äter allt från ägg till jordgubbar. Och badat har han gjort nästan varje dag.

Efter detta långa utlägg så är min fråga: Är atopiskt eksem så här? Att det kan försvinna helt under sommaren? Törs jag andas ut eller kan det bara blossa upp igen nu till hösten? Klådan som han hade i hårbotten vill jag inte vara med om igen. Han fick diagnos atopiskt eksem ska jag väl tillägga. Tycker du också att det låter som det är det han har eller har haft? eller finns det virus som kan ge dessa symtom och sedan läka ut (det är ju min stora förhoppning förstås)? Ingen annan av oss i familjen har någon allergi eller är atopiker.

En annan fråga: Jag smörjer honom en gång om dagen med canoderm i förebyggande syfte trots att han aldrig känns torr längre. Ska jag göra det eller ska jag prova att sluta? Krämen innehåller ju en del ämnen som man kanske inte ska utsätta barnet för under flera månader av sitt första levnadsår.

Jag hoppas på svar från er. Tack på förhand.
MVH Helen

Hej!
Din son har haft utslag och klåda i en omgång under en begränsad tid efter en infektion, under första levnadsåret. En sådan beskrivning skulle kunna passa in på atopiskt eksem, och det gäller även om den gjorda utredningen inte visat några säkra allergier. Däremot finns ingen ärftlighet för atopiskt eksem, och du skriver att han inte är torr i huden vilket atopiska barn ofta är. Det atopiska eksemet har ju bland annat med en ändrad hudbarriär och göra, där barnets hud förlorar fukt och fett mer än normalt, känns torr och kliar lätt och så kan eksemet uppstå.
Man kan alltså inte säga ännu hur detta kommer att utveckla sig, om episoden var virusorsakade utslag så kommer det inte tillbaka men om det var eksem på atopisk bas så kommer det antagligen tillbaka.
Det låter inte som om du behöver smörja rutinmässigt mjukgörande om inte huden känns torr längre. Skulle den kännas torr behöver du inte vara orolig för att använda krämen även när din son är liten!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!