Ange ditt sökord

Annons:

Vansinnig klåda mellan fingrarna

Hej! Någon eller några gånger per år får jag utslag och en väldig klåda som börjar mellan fingrarna. Det kliar så att man håller på att bli galen. Det blir först rött och irriterat, torrt. Sen är det som små vätskefyllda blåsor med klar vätska som börjar klia förfärligt och de spricker även av sig själva. Sen är det som att de sprids upp längst med fingrarna och över till vänster hand som alltid drabbas lindigare och i andra hand. Just nu är min högerhands alla fingrar helt knottriga med dessa små blåsor, sprickor och öppna sår. Mellan alla fingrar föruom tumme och pekfinger. Klådan och blåsorna har även spritt sig en bit ner på handflatan. Kliar även där otroligt mycket. Ingen läkare jag varit till vet vad detta är. Det har aldrig varit så illa som nu och det kliar så mycket att jag inte kan sova på nätterna. ser inte ut som skabbgångar eller nåt annat som jag hittar beskrivet. Massor av små vätskefyllda blåsor som spricker och "flyter samman". Fingrarna på hö handen är svullna, torra och fjälliga, går ej längre att räta ut pga sår, blåsor och torr hud. Klådan är det värsta! Snälla kan du hjälpa mig att försöka förstå vad detta är eller vad det beror på. Kommer ej i samband med något speciellt, kommer vid olika tidpunkter på året och har ej med överdriven handtvätt eller kyla att göra, bär aldrig några smycken. Har varit drabbad av detta i en månad nu, men värst har det varit de två sista veckorna. Vad ska jag göra? Hur kan jag få bukt på klådan? Tack än en gång.
MVH, Studentskan Jenny G

Hej!
Det låter absolut som en form av handeksem, just den form som har blåsor utmed fingersidorna brukar kallas "pomfolyx" (betyder sagogryn som man kanske kan likna blåsorna vid). Denna typ av eksem är ofta inte förknippad med handtvätt eller allergi mot smycken, kallas därför ofta "endogent" (=kommer inifrån kroppen). Du bör söka vårdcentral och få remiss till hudspecialist, eftersom detta är långdraget och återkommande. Kan vara svårbehandlat, och du bör förstås kunna få en diagnos om du träffar en specialist!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: