Ange ditt sökord

Annons:

Vad ska jag göra åt allt hår?

Hej
Jag har alltid lidit av mycket hårväxt, men nu är det alldeles extremt.
Jag är 32 år och har hår på hela benen, massor. Det är upp till fyra-fem strån i varje hårsäck, könshåret växer ner till knäna och upp på magen, har även svarta strån kring brösten. På sommaren när man ska ut och bada lider jag av ångest pga detta. Jag måste då raka mig en till två ggr om dagen. Det uppstår då istället små fula vätskefyllda utslag på huden.
Jag har provat att vaxa förut men det växer ut på några dagar.
Sedan jag har fått mina barn två och sex år, har detta besvär blivit ännu värre, nu har jag även svart skägg som jag kämpar och vaxar. Tidigare har jag bara haft ljust hår på överläppen. Eftersom jag nu är tjej så lider jag väldigt av denna hårväxt. Mår till och från väldigt dåligt psykiskt.
Finns det någon medicin som man kan äta mot detta? Vart vänder man sig inom sjukvården med sådana här problem.
Mvh/Ewa

Det finns ingen medicin att ta mot ökad hårväxt. De behandlingar som finns är epilering och laser som båda bränner sönder hårsäcken antingen med elektricitet eller koncentrerat ljus. Man kan få ersättning inom landstingets ram för detta bara om man har en bakomliggande medicinsk orsak till ökad hårväxt såsom polycystiskt ovariesyndorm (PCO) eller rubbning i hormonbalansen. Då du fött två barn har du inte något av detta. I så fall får man bekosta denna behandling själv.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 30 september, 2003 Publicerad: 30 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: