Ange ditt sökord

Annons:

Vad lider jag av egentligen?

Hejsan..är en kvinna på 52 år. Min fråga är kan jag lita på att mina besvär/symtom verkligen ¨bara¨är psykiska?? det hela började för ca5-6 år sedan. fick hjärklappning, yrsel , illamående, muskelspänningar/värk, trötthet, värmevallningar, skakningar m.m.....var sjukskriven nästan ett år.. fick då citalopram..och det har gått bra att jobba och mått hyfsat tills våren -09....började då känna av besvär igen och jag slutade med citalopramen på eget bevåg, mådde jättebra ca 1 månad sedan kom allt igen i allt större grad...har nnu varit sjukskriven sedan aug.09, Tar sertralin 75mg, metoprolol 25mg + atarx vid behov.. gått bra att börja jobba så smått och har nu börjat 75% men mår dåligt nu igen....har dåligt med ork och eneregi och blir genast sämre om jag gör för mycket....då snurrar det till och känns nästan som hjärnan ¨kokar¨sedan kommer tröttheten och det dåliga måendet....det som oroar mej och tankar jag har är...kan det vara något annnat jag lider av???? vore mycket tacksam för svar...( träffar psykolog på vuxenpsyk och sjuksköterska på kbt )(har även träffat läkare och psykolog på läkarstationen) Mari-Anne (52år)

Det finns inget i din beskrivning som gör att man misstänker annan orsak till dina besvär än depression. Så här i efterhand kan man undra om du kanske mått bättre om du fortsatt din citaloprambehandling när du började må sämre istället för att sätta ut den. Med detta sagt så är det också så att när man ställer diagnosen depression så ska man alltid överväga fysisk sjukdom eller hormonell obalans som möjlig alternativ förklaring till symtombilden. Det betyder att behandlande läkare tar en noggrann sjukhistoria gällande tidigare och aktuella sjukdomar, vid behov görs kroppsundersökning som inkluderar blodtryck och puls. Vidare finns det ofta anledning att ta ett blodprov för att utesluta tex blodbrist, sköldkörtelhormonstörning och störd saltbalans.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: