Ange ditt sökord

Annons:

Vad kan jag göra åt mina eksembesvär?

Jag har haft eksem i stort sett hela mitt liv sen jag var några månader, och fyller snart 18år. Har gjort många läkarbesök både hos hudspecialist och en massa mer. Har använt/använder både mjukgörande och kortison. Har haft en massa olika sorter.

Mitt eksem sträcker sig i stor sett över hela kroppen, men mest klåda vid veck, rygg, hals och hårbotten.

För några dagar sen fick jag som små vita bubblor nästan över hela kroppen som kliar och svider lite då och då.

Vad kan jag göra åt allt detta besvär? Tips?
Inget har ju hjälpt, det blir bara värre och värre, det kan komma vissa perioder då det lugnar ner sig men oftast är det en massa. De perioder de lugnar ner sig varar i ungefär 1-3 dagar bara.

Hej!
Det låter för det första som om du verkligen har medicinskt behov av att gå hos en hudspecialist som kan ge kontinuitet i behandlingen för ditt besvärliga eksem. Be din husläkare om remiss om du inte redan har kontakt med specialist just nu! Det finns ju, förutom de effektiva kortisonkrämerna av lite starkare grad, även nyare preparat för lokalbehandling av eksemen. Ljusbehandling är ofta en del av behandlingen.
"Bubblorna" som du beskriver, låter i första hand som nässelutslag (urticaria). Se dermatologens patientinformation här på hemsidan om urticaria. Du kan pröva receptfritt antihistamin (från Apoteket) och om det inte går över visa upp för husläkare.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: