Ange ditt sökord

Annons:

Vad kan detta vara?

Hej!

Min make har i ca 5 års tid haft ett stort rött fjällande område på smalbenet. Huden är röd med lite vita flagor, huden är skör och hård, grövre än vanliga huden. Det kliar i bland i området men inte jämt.
Han har prövat att smörja med mjukgörande och receptfri kortisonsalva. Men det bli bara lite bättre huden läker något. Han är inte så ihållande utan slutar ofta efter någon vecka med smörjandet. Då det blir sämre igen. Men det blir aldrig bra även när han smörjer. Han har inte dessa problem någon annanstans på kroppen. Han har även pollenallergi och allergi mot marsvin men inte mot andra djur.

Tacksam för svar!

Eftersom besväret sitter på underbenet och det finns en komponent av klåda, tror jag att det är "klådeksem" eller neurodermit. Kallas ibland även för Lichen simplex. En eksemvariant, där det tycks som man "retat nervrötterna" och detta underhåller besvären. Många gånger vid behandlingen behöver man ofta en starkare kortisonkräm modell Elocon eller Betnovat, som dock kräver recept. Man kan dessutom kombinera med ett sk täckande förband som tunn Duodermplatta (finns på Apoteket) och gärna sätta kortisonkrämen under först. Sätta på plattan, "smälta fast den" med kroppstemperaturen från handen och byta 1-2 gånger i veckan. Distriktssköterskan vet annars hur man gör.
Då besväret är assymetriskt tror jag inte att det är psoriasis.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!