Ange ditt sökord

Annons:

Vad kan det vara för eksem jag har?

Hejsan. Jag har haft besvär i flera månader med torr, röd, kliande, fjällande hud i ansiktet, men nu på senaste tiden har det blivit värre.
Det har spridit sig till snart hela ansiktet och huden på vissa ställen liksom smular sig, är krut-torr och hård. Jag använde Daktacort i 2 veckor och medan jag använde den så blev huden jättemjuk, men direkt när jag slutade blev huden till
och med värre än den var innan!
Jag har trott att det varit seborroriskt eksem, men eftersom besvären bara sitter i ansiktet så vet jag inte vad jag ska tro. Jag har testat mjukgörande, och fuktkrämer (Propyless, Canoderm) men inget tycks hjälpa.
Nu är det så illa att jag knappt vågar gå ut och har inte tid på hudmottagning förrän om 2 månader. Snälla, vad ska jag göra?
Kan det vara något annat än eksem? Någon allergi eller något?

Om huden är röd, torr, fjällande och gärna kliande låter det som eksemartade besvär. Den exakt bakomliggande orsaken kan vara svår att säga i det enskilda fallet, men kontaktallergi (nåt Du smörjer i ansiktet och som Du inte tål) kan förekomma. Misstänker Du nån kräm/kosmetika kan Du själv enkelt testa genom att smörja med t.ex Din mascara på underarmen/armvecket 2ggr dagligen i 3-5 dar. Är Du allergisk mot mascaran, får Du nu ett eksem på den nya platsen på armen. Testa igenom lite det Du kan misstänka.
Ang Daktacort och återfallet kan det mycket väl bero på att Du slutat alldeles för snabbt - huden hinner inte vänja sig. Använd igen Daktacortkrämen med ett schema, dvs vecka 1 = 2ggr/dag, vecka 2 = 1gång/dag, vecka 3 = varannan dag, vecka 4+5 t.ex 2 gånger i veckan. Hoppas detta fungerar bättre.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!