Ange ditt sökord

Annons:

Vad kan det vara för eksem jag har?

Hejsan. Jag har haft besvär i flera månader med torr, röd, kliande, fjällande hud i ansiktet, men nu på senaste tiden har det blivit värre.
Det har spridit sig till snart hela ansiktet och huden på vissa ställen liksom smular sig, är krut-torr och hård. Jag använde Daktacort i 2 veckor och medan jag använde den så blev huden jättemjuk, men direkt när jag slutade blev huden till
och med värre än den var innan!
Jag har trott att det varit seborroriskt eksem, men eftersom besvären bara sitter i ansiktet så vet jag inte vad jag ska tro. Jag har testat mjukgörande, och fuktkrämer (Propyless, Canoderm) men inget tycks hjälpa.
Nu är det så illa att jag knappt vågar gå ut och har inte tid på hudmottagning förrän om 2 månader. Snälla, vad ska jag göra?
Kan det vara något annat än eksem? Någon allergi eller något?

Om huden är röd, torr, fjällande och gärna kliande låter det som eksemartade besvär. Den exakt bakomliggande orsaken kan vara svår att säga i det enskilda fallet, men kontaktallergi (nåt Du smörjer i ansiktet och som Du inte tål) kan förekomma. Misstänker Du nån kräm/kosmetika kan Du själv enkelt testa genom att smörja med t.ex Din mascara på underarmen/armvecket 2ggr dagligen i 3-5 dar. Är Du allergisk mot mascaran, får Du nu ett eksem på den nya platsen på armen. Testa igenom lite det Du kan misstänka.
Ang Daktacort och återfallet kan det mycket väl bero på att Du slutat alldeles för snabbt - huden hinner inte vänja sig. Använd igen Daktacortkrämen med ett schema, dvs vecka 1 = 2ggr/dag, vecka 2 = 1gång/dag, vecka 3 = varannan dag, vecka 4+5 t.ex 2 gånger i veckan. Hoppas detta fungerar bättre.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: