Ange ditt sökord

Annons:

Vad innebär UVB-ljusbehandling?

Hej.
Vi har en flicka 5 år som har atopisk hud, har haft böjveckseksem sedan 2års ålder.
Var nyss på hud hos en läkare som bestämt hävdade att hon inte har allergi utan är atopisk. Det hon tyckte var att vi skulle sola henne i UVB-ljus 3ggr/vecka i 20 veckor.
Vad anser ni om detta, verkar det vettigt?
Kan sådan solning vara skadligt? Cancerframkallande?
Är detta bättre än kortisonbehandling ofta på i stort sett hela kroppen utom benen (det är nämligen på så stor yta som hon kliar)?
Undrar också om detta är skadligare för ett barn än för en vuxen?
Är denna behandling beprövad eller ny? Vet man tillräckligt mycket?
Är nämligen orolig att hon ska ta skada, att vi tar fel beslut om vi gör detta.
Hur ska man göra?
Kom att tänka på att alla sollotioner vi använder på vår dotter ju är med skydd både mot UVA OCH UVB-ljus, detta måste ju vara av någon anledning, vilken?
Varför är det så viktigt för barnsollotion att också skydda mot UVB-ljuset? Cancer? Eller något annat?

Orolig mamma

Hej!
Ultraviolett ljus är en känd behandling mot olika inflammatoriska hudsjukdomar, och kan vara väldigt effektivt på just atopiskt eksem. Du kan läsa om ljusbehandling i dermatologens patientinformation.
Det blir ofta en begreppsförvirring kring begreppen atopi/allergi. Vi hudläkare säger ofta att barnet har ett anlag som gör henne benägen dels för att få eksem, med en torr och kliande hudtyp, dels även att få vissa allergier såsom pollen, pälsdjur mfl, men dessa ger inte eksem i regel utan symtom från slemhinnorna tex hösnuva).
Din dotter är 5 år och jag tycker att du gör helt rätt som ifrågasätter en långvarig ljusbehandling för eksemen. Precis som du skriver, kan stark solexposition och bränd hud i barndomen, ge upphov till hudcancer senare i livet. Vi brukar därför ofta vara restriktiva med ljusbehandling av barn, även om det i vissa fall - kanske särskilt vid psoriasis hos barn - ändå är en behandling som ges men då med stor försiktighet. I första hand försöker man klara eksembehandlingen hos barn med kortisonsalvor och krämer, mjukgörande och ibland bad vid någon av våra barnbehandlingar. Om ljusbehandling ges, är den ofta ca 20 gånger lång, dvs under 6-8 veckor 2-3 ggr per vecka. 20 veckor låter långt att planera redan från början, även om det gällt en vuxen.
Diskutera med din läkare om ni i första hand kan klara eksemen med lokalbehandling!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: