Ange ditt sökord

Annons:

Vad har jag?

Jag har mycket problem med pormaskar i panna och över näsa, men dessa är helt vita och är inte nedtryckta i en por utan står liksom ut från hudytan, vissa hänger i ett litet hårstrå. Det kanske snarare är celler som klumpat ihop än talg, eller en blandning. Det går som ett tydligt stråk av problemhud centralt i ansiktet från nässpets till hårbotten. Har hört talas om skorv, men vad är det egentligen? Huden kliar lite och ”sträcker”. Lite rodnad. Problemen började runt näsa men har sedan spridit sig till panna och ut lite på kinderna under ögonen. Har varit röd i nasolabialfåran. Känsla ibland av att det finns en liten mullvad under hudytan som plöjer fram och liksom öppnar upp hudens porer och ger problem.
Använde fungoral och daktakort på prov då jag tänkte att det kanske var mjälleksem (dock inga besvär i hårbotten eller öronregionen). Denna behandling hjälpte ganska bra. Kan det vara mjälleksem som jag har? Hur vanligt är det att en seborroisk hud blir sekundärinfekterad med svamp? Kan jag fortsätta använda daktakort trots att jag inte fått läkardiagnos på vad jag har för hudsjukdom? Problemet med daktakort är att jag tycker den är fet och det kan väl knappast vara bra för min huds porer som då blir tilltäppta?

Svar till signaturen Undrande
På din beskrivning låter det som seborroiskt eksem.Typiskt för seborroiskt eksem är just att det sitter centralt i ansiktet kring ögonbryn, nasolabialfåror och skäggväxt, av och till också i hårbotten. Många anser att seborroiskt eksem orsakas av en jästsvamp. Om du blir bättre med Fungoral och Daktacort tycker jag att du kan fortsätta med det. Det är en mild och ofarlig behandling. Se övrigt Dermatologens patientinformation nr 33.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 30 juli, 2002 Publicerad: 30 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: