Ange ditt sökord

Annons:

Vad blir nästa steg i acnebehandlingen?

Hejsan!
Jag är en 19 årig tjej, som rätt nyligen har fått problem med acne. Jag har använt Aberela sedan ca 2 månader tillbaka, och det med gott resultat. Jag har blivit av med småfinnarna (tidigare var min panna alldeles knottrig). Problemet är nu, att det dyker upp små ömmande, inflammerade bölder under huden. Om man trycker på dom kommer det ut talg och det verkar inte som att Aberelan är effektiv nog mot dom. Så ska jag börja med tetracykliner för att bli helt fri från acnen? I så fall, vilken tetracyklin-medicin är den bästa mot den typen av iflammerade bölder jag har? Och kan vårdcentralen skriva ut den medicinen?

Hej!
Djupare finnar eller pormaskar som du beskriver, är ofta väldigt svåra att komma åt med tablettbehandling, t o m med Roaccutan. Aberela kan ha bättre effekt efter ytterligare en tids behandling, det är ännu så länge lite kort. Om man ska påverka böldbildningen med tabletter, är det Roaccutan som gäller. Då brukar hudläkaren före behandlingen, öppna djupt liggande pormaskar med laser eller diatermi. Annars kan det bli en ganska ilsken uppblossning av acnen när Roaccutanbehandlingen börjat.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: