Ange ditt sökord

Annons:

Vad är skillnaden och vilken receptfri hydrokortisonsalva är mest lämplig?

Jag lider av ett sk atopiskt eksem på ögonlocket sedan ett år tillbaka. Jag har själv behandlat mig med Hydrokortison 1% CCS kräm. Det har fungerat men eksemen kommer tillbaka hela tiden, troligen pgv bristande uppfölning av behandlingen. På apotekets hemsida kan man läsa om flera receptfria produkter som innehåller hydrokortison förutom, Hydrokortison CCS 1%: Ficortril® salva 1% och Uniderm salva 1%. Samtidigt har jag förstått att läkarna brukar rekommendera Ficortril 0,5%, som är receptbelagt och är en starkare salva, vid användning kring ögonlocket.
Finns det någon nackdel/fara med att använda någon av de receptfria (svagare) salvorna och vilken är mest lämplig i så fall för användning på ögonlocket? Vad är det som gör Ficortril 0,5% speciellt lämplig för användning kring ögonen?
Tack på förhand, Inu.

Hej!
Du har rätt i att detta är lite ologiskt, men det är inte alltid så att receptbelagda preparat är starkare! Ficortril 0,5% är en svagare salva men den är gjord på ett sätt så att den ska passa I ögat (innanför ögonlocket) och inte på huden! Kortisonsalva i ögat är det mest ögonspecialister som skriver ut för olika tillstånd, och salvan är alltså inte tänkt för bruk på huden. Eftersom det finns risk för biverkningar av kortison i form av hudförtunning särskilt vid användning på tunn hud som ögonlocken, så förekommer det säkert att vissa läkare skriver ut den svagare ögonsalvan för eksem, men det är alltså en extra försiktighet! Tyvärr är det nog ganska få eksem som behandlas effektivt varken med FIcortril 1% eller 0,5%, och det är som regel bättre att behadnla effektivt en kortare tid än ineffektivt (för svag salva) under längre tid. Hydrokortison och Uniderm under 1-2 veckor är inte heller någon stark behandling, och om eksemet går bort på det sättet så kan man tryggt göra så. Annars kan du ta upp med din läkare angående nya preparat som inte är kortison (Elidel och Protopic) dessa är ofta mycket effektiva vid användande i ansiktet mot eksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!