Ange ditt sökord

Annons:

Vad är skillnaden och vilken receptfri hydrokortisonsalva är mest lämplig?

Jag lider av ett sk atopiskt eksem på ögonlocket sedan ett år tillbaka. Jag har själv behandlat mig med Hydrokortison 1% CCS kräm. Det har fungerat men eksemen kommer tillbaka hela tiden, troligen pgv bristande uppfölning av behandlingen. På apotekets hemsida kan man läsa om flera receptfria produkter som innehåller hydrokortison förutom, Hydrokortison CCS 1%: Ficortril® salva 1% och Uniderm salva 1%. Samtidigt har jag förstått att läkarna brukar rekommendera Ficortril 0,5%, som är receptbelagt och är en starkare salva, vid användning kring ögonlocket.
Finns det någon nackdel/fara med att använda någon av de receptfria (svagare) salvorna och vilken är mest lämplig i så fall för användning på ögonlocket? Vad är det som gör Ficortril 0,5% speciellt lämplig för användning kring ögonen?
Tack på förhand, Inu.

Hej!
Du har rätt i att detta är lite ologiskt, men det är inte alltid så att receptbelagda preparat är starkare! Ficortril 0,5% är en svagare salva men den är gjord på ett sätt så att den ska passa I ögat (innanför ögonlocket) och inte på huden! Kortisonsalva i ögat är det mest ögonspecialister som skriver ut för olika tillstånd, och salvan är alltså inte tänkt för bruk på huden. Eftersom det finns risk för biverkningar av kortison i form av hudförtunning särskilt vid användning på tunn hud som ögonlocken, så förekommer det säkert att vissa läkare skriver ut den svagare ögonsalvan för eksem, men det är alltså en extra försiktighet! Tyvärr är det nog ganska få eksem som behandlas effektivt varken med FIcortril 1% eller 0,5%, och det är som regel bättre att behadnla effektivt en kortare tid än ineffektivt (för svag salva) under längre tid. Hydrokortison och Uniderm under 1-2 veckor är inte heller någon stark behandling, och om eksemet går bort på det sättet så kan man tryggt göra så. Annars kan du ta upp med din läkare angående nya preparat som inte är kortison (Elidel och Protopic) dessa är ofta mycket effektiva vid användande i ansiktet mot eksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: