Ange ditt sökord

Annons:

Vad är Follikuliter ?

Hej Ylva
Jag undrar vad Follikuliter är och hur man får dom och hur dom känns/ser ut?
Jag undrar också vad molluscum contagiosum är för nåt och hur dom ser ut?
hur får man dom?
mvh
eleven

Svar till signaturen eleven
Folliculiter(F) är infektioner eller inflammationer i hårsäckarna. HÅrsäckar finns över hela huden utom ögonlock, handflator och fotsulor. Vanligast ses folliculiter på rygg och bröst samt framsidan av låren. En vanlig orsak till F är infektion med stafylococcer men även oljor och andra kemiska ämnen kan ge F. Vanligt är också follikuliter på underben och vid "bikinilinjen" efter rakning av håret. Se övrigt Dermatologens patientinformation om folliculiter.
Molluscum contagiosum är en virusinfektion orsakad av Pox-virus. Detta ses som hudfärgade knottro 3-8mm stora ibland större. Typiskt är att man ser en liten grop i mitten av förändringen så kallad navling. Ofta blir mollusken infekterad, blir då röd och svullen varefter den ofta försvinner. Mollusker smittar vid kontakt hud mot hud, vanligen hos barn och ungdom.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: