Ange ditt sökord

Annons:

Vad är det som kliar på vår 12-åring?

Hej!

Min 12-åriga styvson har sedan ca en månad sedan haft svår klåda över hela kroppen, främst på mage, rygg, ben, armar, händer och pungen. Det har även blivit små röda utslag som han ibland kliar sönder. Vi har varit hos en läkare två gånger och han blev första gången ordinerad allergitabletter och kortisonkräm i en veckas tid. Besvären gick nästan helt över (utslagen gick bort och klådan lindrades betydligt) men när han slutade med detta kom det tillbaks igen. Vi var då tillbaks till läkaren och hon trodde då att det eventuellt kunde vara skabb (hon tog dock inga prover) och tyckte att vi alla i familjen ska behandla oss med Tenutex. Hans pappa har ingen klåda alls och jag tycker att det ibland kliar lite men jag tror att det är en kombination av min psoriasis (som brukar klia) och inbillning att “det kryper”. Jag hade i och för sig två små utslag i ena handflatan som kliade, och när jag kliade “hål” på dem kom det ut en klar vätska och de slutade sedan klia.

Till saken hör att hans biologiska mamma och hennes kille (som han hälsar på varannan helg) har haft liknande symptom som har kommit och gått sedan i somras. De har också varit hos läkaren och behandlats med Tenutex, men på mamman kvarstår problemen medan klådan är helt borta på hennes kille. De har för några månader sedan skaffat en katt som hade skabb men som behandlats och ska vara “skabb-fri”.

Jag har sökt lite på Internet om skabb och jag tycker inte symptomen för skabb passar in riktigt eftersom sonen inte har utslag eller klåda mellan fingrarna eller i armhålorna utan mest på “öppna” hudpartier.

Så för att summera det hela:
1. Låter det troligt att det är skabb?
2. Ska vi behandla oss med Tenutex “för säkerhets skull”
3. Hur påverkar det min psoriasis i så fall? Eftersom jag har en ganska kraftig psoriasis vill jag inte behöva smörja in mig med Tenutex “i onödan”.
4. Smittar skabb från katt till människa och vice versa? Ska i så fall även djuren behandlas?
5. Om det inte är skabb – vad kan det då vara?

Tack på förhand!

1. Jag tycker det låter mycket misstänkt för skabb.
2. Ni skall inte behandla "för säkerhets skull" då ni redan behandlat en gång. Ni skall ta kontakt med hudläkare och få diagnosen säkerstålld. Hudläkaren tar en nål och letar fram ett kvalster från en gång som oftast sitter på händerna. I mikroskopet ses sedan säkert att det är ett skabb-kvalser man hittat. Det fordras träning för att kunna göra detta, vilket hudläkare har.
3. Psoriasisutslagen kan tillfälligt bli irriterade av smörjning med Tenutex men efter genomgången behandling lindas försämringen snabbt vid återgång till behandling för psoriasis.
4. Skabb smittar ej mellan människa och djur. Skabbkvalstret är art-specifikt.
5. Har din 12-åring aldrig tidigare haft eksem såsom atopiskt eksem är det svårt att säga. Det finns ju flera andra hudsjukdomar som har klåda och utslag.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 11 december, 2003 Publicerad: 11 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: