Ange ditt sökord

Annons:

Vad är det för fel?

Hej!
den 30 okt upptäkte jag att jag nästan hade en ring på min höger hand, jag gick till docktorn för jag trodde att det var borelia. Har nyss kommit hem från USA. Han sa att det antagligen bara var svamp, jag har fortfarande märket kvar. Samma dag tog jag en hormon spruta för att jag ska tabort ett myomp den 6 dec. Den 19 nov när jag vaknade upptäkte jag att jag hade 5 jättelika utslag på kroppen. ca 12 x 6 cm stora. De är mörkrosa i kanten sedan ljusa och i mitten är de rödlila. Jag gick till min företags läkare som uppmanade mig att söka akuthjälp. detta var för en vecka sedad, jag har fortfarande inte fått tag på någon som kan hjälpa mig. Kan du svara på vad det kan vara??

Svar till Sofia.
Borrelia kan yttra sig på detta sätt. Först kan en ringformad rodnad uppstå och sedan kan flera liknande ringar komma på andra delar av kroppen. Svamp ses ofta som en ring med mer påtaglig fjällning i kanten och ofta klåda. Även detta kan sprida sig till flera liknande utslag.
Diagnos får man genom att ta blodprov för borrelia eller odlingsprov för svamp. Behandligen är ju helt olika för dessa sjukdomar så diagnos måste man ha före behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 26 november, 2001 Publicerad: 26 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: