Ange ditt sökord

Annons:

Vårtor?

Hej!
Jag vet inte riktigt om jag kommit rätt med min fråga. Chansar i alla fall. Det är så här att för ett tag sen (rätt länge sen) hittade jag två små, små svarta prickar under foten, nära början av tårna. Jag tittade närmare och såg att man skulle kunna pilla bort dom och det gjorde jag. Med en nål, sterileserad såklart. När jag kände på dom svarta prickarna jag just plockat ur kändes som som små stenar. Och nu har det kommit två vårtliknande saker på ungefär samma plats där prickarna va förr. Men det var inte det jag undrade över egentligen. Utan, nu har det kommit två prickar till! Fast den här ggn sitter dom djupare ner i hålet (det är liksom ett “färdigt” hål där redan) och när jag försöker pilla bort dom går det inte. Vad är dom där svarta prickarna egentligen? Jag hade en fotvårta på varje häl när jag va liten, men dom tog jag bort med frysning. Läste i en bok vi har här hemma om något som man kunde få under huden som liknade en kona som hade spetsen neråt, in i foten… Är det början på en sån, kanske? Jättetacksam för svar! MVH Hanna

Svar till signaturen HannaH.
Din beskrivning tyder på vårta. Hand och fotvårtor orsakas av ett virus s.k. HPV (Humant papilloma virus). När detta virus angriper huden så bildas proppar i de små hudkärlen och dessa ses just som "svarta prickar" som man kan peta loss. Jag vet inte riktigt vad Du menar med kona. Många talar om fotvårtor med "djupa rötter" men det stämmer egentligen inte. Vårtvirus angriper bara hudens översta lager (epidermis)som dock kan bli väldigt förtjockad.
Behandligen av vårtor fordrar tålamod med uppmjukning nedslipning och behandling med vårtmedel, ofta 3 ggr/v under flera månader.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: