Ange ditt sökord

Annons:

Vårtliknande utslag

Min sjuårige son får vårtliknande utslag på händerna, främst mellan fingrarna, och på fötterna, mest på tårna. Förloppet går snabbt och de blir på ca ett dygn vätskefyllda och spricker. De kommer några åt gången men på olika ställen. De kommer sporadiskt och jag har börjat misstänka matallergi då han tidigare varit känslig och fått eksem i ansikte, armveck av tomat, citrus mm. Han åt jordnötter nyligen och fick ont i halsen, nässelutslag i ansikte och på fötterna och några vätskefyllda prickar. Kan de vårtliknande utslagen vara eksem och rekomenderar ni ett allergitest? På vårdcentralen hade de inte sett något liknande.

På din beskrivning låter det som din son har ett atopiskt eksem och också allergi mot jordnötter som är vanligt och kan vara mycket allvarligt. Däremot är det svårt att säga vad dessa "vårtliknande utslag" är som kommer på händer och fötter. Vid eksem ses ofta små blåsor, så kallade vesikler men de ser ju inte ut som "vårtor". Med tanke på hans allergi och kraftiga reaktion när han åt jornötter, tycker jag absolut att du skall ta kontakt med en barnläkare som då gör en bedömning om ytterligare allergitst bör göras.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 september, 2003 Publicerad: 1 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: