Ange ditt sökord

Annons:

Väldigt torra områden som nu även blivit som ljusa pigmentfläckar

Hejsan, jag är en tjej på 18 år som har områden med väldigt torr hud. Det har nu börjat bli som ljusa pigmentfläckar. Hela min rygg, mina höfter och knäveck är prickiga/flammiga. Jag hade som barn stora problem med eksem som jag vuxit ifrån. Har alltid haft torr o känslig hud. Jag har provat massor olika mjukgörande krämer, fenuril, locobase, Ceridal osv. men inget tycks hjälpa. Nu har jag även provat med natusan baby oil men det funkar inte heller. Vet inte riktigt vad det är för något. Det kliar lite ibland men inte hela tiden, sen är det verkligen kruttorrt, som sandpapper. jag började bli mer fundersam nu efter som det har blivit ljusa fläckar av det. vad kan det vara och vad kan förebygga det?
Med vänlig hälsning Lisa

Hej. Det är inte ovanligt att eksem efterlämnar ljusa fläckar, det kallas postinflammatorisk hypopigmentering. Pigmentet brukar återkomma efter att huden är läkt. Att det blivit så väldigt torrt just nu kan bero på att eksemet är aktivt och kan då behöva behandling med kortisonkräm eller salva i tillägg till mjukgörare. Du kan även titta på keratosis pilaris i dermatologens patientinformation, låter lite som det också.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: