Ange ditt sökord

Annons:

Väldigt besvärliga eksem

Hej!
Jag är en kille på snart 16 år som har haft väldigt mycket eksem på undersidan av låret i många många år. Det är sån sjuk klåda ibland att jag bara vill dra ner byxorna och riva sönder hela benet, vilket jag inte vill göra i skolan.
Jag har besökt skolsyster, vårdcentral och hudspecialist men alla ger bara massa salvor som gör det bättre temporärt men också extrem smärta. Vad ska jag göra mot detta? Jag går runt och kliar dygnet runt och folk sneglar lite vilket jag tycker är väldigt jobbigt. Det blir alltid värre på hösten.

Jag är också allregisk mot damm, gräs och björkpollen och vissa katter.
Jag skulle bli hemskt glad om ni skulle kunna svara på detta, jag har läst igenom många av era svar här och tycker att ni gör en underbar insats!

Hej!
Tack för uppskattningen!
Det du beskriver är sannolikt "neurodermatit" (se dermatologens patientinformation här på hemsidan) som uppkommit på grund av din atopi (pollenallergi, sannolikt också torr och lättkliande hud). Behandlingen som hjälper har flera steg. Man börjar med stark kortisonkräm under en "platta" (Duoderm), som får sitta en vecka, sedan byta. Efter någon eller några veckors behandling på det sättet, får du själv smörja med krämen i ett nedtrappningsschema. Detta hjälper garanterat, men huden har ett "klådminne" och efter dessa år så kan det lätt börja klia på platsen igen, du river, och så är den onda cirkeln igång.
Om inte detta hjälper kan ibland "mjukröntgen" (Bucky) hjälpa. En hudspecialist behöver hjälpa dig med behandlingen!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: