Ange ditt sökord

Annons:

Utslag/fjällning på händerna

Hej,
Jag har en mycket konstig åkomma som tenderar att återkomma från år till med varierande styrka. Fenomenet inträffar ofta vinter-/vårtid, någon gång även på senhösten. Det börjar med att jag får en irriterad, lätt svidande, känsla i händerna. Jag får även små, vätskefyllda blåsor på sidan utav fingrarna men även i händerna. Detta håller på i 1-3 veckor varefter jag sedan börjar fjälla ordentligt i händerna och slutar inte förrän skinnet i handflatorna är "utbytt". Jag har inte kunnat härleda det till någon specifik allergi och mår inte dåligt på något annat sätt i samband med detta. Jag är heller inte torr i händerna utan har väl snarare handsvett i överkant.
Mvh / Skåning

Det du beskriver är sannolikt ett dyshidrotiskt eksem. Detta är ett eksem med återkommande skov av blåsor i händer och ibland i fötter, helt oberoende av vad man kommer i kontakt med. Ofta ses just denna årstidsvariation. Eksemet hör till gruppen "inifrån kommande" eksem, d.v.s. ingen yttre faktor kan påvisas som upphov till eksemet. Läs mer om dyshidrotiskt eksem i dermatologens patientinformation här på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!