Ange ditt sökord

Annons:

Utslag under armhålor

I december 2000 så började jag använda en ny deodorant. I januari fick jag sedan utslag, röda och såg ut som nässelutslag, under armhålorna som succesivt bara blev större och störr. Då dessa hade blivit stora som stekpannor gick jag till företagsdoktorn. Där jag fick cortison kräm. Detta hjälpte förga och jag fick under en helg åka till S:t Göran för en koncentrerad cortisonbehandling. Jag fick sedan Tavegyl och Beta pred som jag åt. Utslagen forsvann delvis men inte helt. Gick tillbaks till företagsläkaren och fick då cortisonet Predisonol? Jag har nu ätit 20 mg av detta varannan dag i tre veckor men fortfarande blossar utslagen upp och senast igår. Jag har själv föreslagit allergitest till företagsläkaren men jag känner att jag inte är en prioriterad patient. Mina frågor är, vad tror du det kan vara, var ska jag vända mig och/eller vad ska jag göra?

Svar till signaturen PRI.
På din beskrivning låter det som nässelutslag, d.v.s. intensivt kliande svullnader med rodnad i huden där varje enskilt utslag försvinner inom ett dygn men nya utslag blossar upp hela tiden. Orsaken till nässelutslag är många, såsom till exempel något läkemedel, en bakomliggande infektion något födoämne eller någon fysikalisk påverkan såsom värme, kyla eller tryck. Ofta är det tyvärr så att man inte hittar någon bakomliggande orsak särskilt när det rör sig om så kallad kroniska nässelutslag, vilket betyder att man haft återkommande utslag mer än 6 veckor.
Tyvärr finns ingen "allergiutredning" att göra vid nässelutslag. Det viktigaste är att man direkt påbörjar behandling med ett antihistamin. ex Clarityn och tar det varje dag, även när inga utslag finns, under lång tid (4-6 månader). Sedan får man genom att noggrannt gå igenom hur och när utslagen kommer försöka leta efter bakomliggande orsaker, vilka alltså kan vara mycket svåra att hitta. mycket svårt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!