Ange ditt sökord

Annons:

Utslag under armhålor

I december 2000 så började jag använda en ny deodorant. I januari fick jag sedan utslag, röda och såg ut som nässelutslag, under armhålorna som succesivt bara blev större och störr. Då dessa hade blivit stora som stekpannor gick jag till företagsdoktorn. Där jag fick cortison kräm. Detta hjälpte förga och jag fick under en helg åka till S:t Göran för en koncentrerad cortisonbehandling. Jag fick sedan Tavegyl och Beta pred som jag åt. Utslagen forsvann delvis men inte helt. Gick tillbaks till företagsläkaren och fick då cortisonet Predisonol? Jag har nu ätit 20 mg av detta varannan dag i tre veckor men fortfarande blossar utslagen upp och senast igår. Jag har själv föreslagit allergitest till företagsläkaren men jag känner att jag inte är en prioriterad patient. Mina frågor är, vad tror du det kan vara, var ska jag vända mig och/eller vad ska jag göra?

Svar till signaturen PRI.
På din beskrivning låter det som nässelutslag, d.v.s. intensivt kliande svullnader med rodnad i huden där varje enskilt utslag försvinner inom ett dygn men nya utslag blossar upp hela tiden. Orsaken till nässelutslag är många, såsom till exempel något läkemedel, en bakomliggande infektion något födoämne eller någon fysikalisk påverkan såsom värme, kyla eller tryck. Ofta är det tyvärr så att man inte hittar någon bakomliggande orsak särskilt när det rör sig om så kallad kroniska nässelutslag, vilket betyder att man haft återkommande utslag mer än 6 veckor.
Tyvärr finns ingen "allergiutredning" att göra vid nässelutslag. Det viktigaste är att man direkt påbörjar behandling med ett antihistamin. ex Clarityn och tar det varje dag, även när inga utslag finns, under lång tid (4-6 månader). Sedan får man genom att noggrannt gå igenom hur och när utslagen kommer försöka leta efter bakomliggande orsaker, vilka alltså kan vara mycket svåra att hitta. mycket svårt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 mars, 2001 Publicerad: 1 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: