Ange ditt sökord

Annons:

Utslag under armhålor

I december 2000 så började jag använda en ny deodorant. I januari fick jag sedan utslag, röda och såg ut som nässelutslag, under armhålorna som succesivt bara blev större och störr. Då dessa hade blivit stora som stekpannor gick jag till företagsdoktorn. Där jag fick cortison kräm. Detta hjälpte förga och jag fick under en helg åka till S:t Göran för en koncentrerad cortisonbehandling. Jag fick sedan Tavegyl och Beta pred som jag åt. Utslagen forsvann delvis men inte helt. Gick tillbaks till företagsläkaren och fick då cortisonet Predisonol? Jag har nu ätit 20 mg av detta varannan dag i tre veckor men fortfarande blossar utslagen upp och senast igår. Jag har själv föreslagit allergitest till företagsläkaren men jag känner att jag inte är en prioriterad patient. Mina frågor är, vad tror du det kan vara, var ska jag vända mig och/eller vad ska jag göra?

Svar till signaturen PRI.
På din beskrivning låter det som nässelutslag, d.v.s. intensivt kliande svullnader med rodnad i huden där varje enskilt utslag försvinner inom ett dygn men nya utslag blossar upp hela tiden. Orsaken till nässelutslag är många, såsom till exempel något läkemedel, en bakomliggande infektion något födoämne eller någon fysikalisk påverkan såsom värme, kyla eller tryck. Ofta är det tyvärr så att man inte hittar någon bakomliggande orsak särskilt när det rör sig om så kallad kroniska nässelutslag, vilket betyder att man haft återkommande utslag mer än 6 veckor.
Tyvärr finns ingen "allergiutredning" att göra vid nässelutslag. Det viktigaste är att man direkt påbörjar behandling med ett antihistamin. ex Clarityn och tar det varje dag, även när inga utslag finns, under lång tid (4-6 månader). Sedan får man genom att noggrannt gå igenom hur och när utslagen kommer försöka leta efter bakomliggande orsaker, vilka alltså kan vara mycket svåra att hitta. mycket svårt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: