Ange ditt sökord

Annons:

Utslag runt munnen och på hakan

Hej!
Jag har använt Elocon kräm under ca 6 månader för utslag runt munnen. (Fått det utskrivet av läkare på vårdcentral)Blev inte informerad om riskerna med att använda Starkt kortisonkräm i ansiktet. När jag nu slutar med kortisinkrämen får jag flammande utslag/kvisslor på hakan och runt munnen. Har genom mitt jobb på sjukhus fått recept på Metronidazolkräm att smörja med. Räcker detta eller behöver jag äta teracyklinkapslar också? på fem dagar har inget hänt i ansiktet. Tror du att det kan vara rosacea eller "bara" perioral dermatit? Allergi? Eller inget av det? Tror du att det är av kortisonkrämen jag har fått det?
Tacksam för svar

Svar till signaturen Sara
Stark kortison kan i sig framkalla rosacea och perioral dermatit. Det låter troligt att du har fått det av behandlingen med Elocon. Stark kortison bör aldrig användas i ansiktet om det inte ordinerats på alldeles speciella indikationer av hudläkare.
När man slutar ses alltid ett så kallad rebound-fenomen vilket betyder att man får en uppblossning av utslag/rosacea. Du måste ha tålamod, så småningom blir det bättre ofta efter 4-6 veckor. Jag kan av din beskrivning ej bedöma om även tetracykliner behövs, det beror på svårighetsgrad.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 2 augusti, 2002 Publicerad: 2 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: