Ange ditt sökord

Annons:

Utslag på skinkorna, hårfästet och armbågarna

Hejsan!
Tack för en jättebra sida.
Jag fick ett utslag på båda mina skinkhalvor ungefär runt september förra året. Utslagen var små och röda till en början men kliade något, efter ett tag så blev dessa större och större till en punkt då dom var ungefär en handflata stora på båda skinkhalvor. Huden bildade en skorpa över området med en intensiv klåda. Man kliade i alla fall och skrapade bort skorpan som visade ett rött sår med ett vätskande utslag (klar, ibland gul vätska) Vätskandet blötte bland annat ned kalsonger osv, riktigt jobbigt. Efter ett tag så fick jag hjälp av en hudläkare och blev skickad till ljusbehandling och fick Elocon salva och Caress salva vilket hjälpte, men så fort Elocon salvan är slut kommer dessa tillbaka i form av små röda kliande fläckar på skinkan. Nu har jag fått små knottriga utslag på båda armbågarna och ett flagnande utslag i hårfästet i pannan.
Jag har aldrig haft problem tidigare utan har varit fullt frisk. Jag förstår inte varför jag nu plötsligt när jag blivit 26 får stora utslag. Hur kommer det sig att dessa bara uppkommer helt utan förvarning?
Då jag aldrig fått en diagnos, av vad jag fått för något, ställer jag min fråga till er, går det att veta vad det är jag fått? Vad ska jag göra för att slippa detta?

Kombinationen av röda och fjällande utslag som sitter i hudvecken (skinkorna), armbågarna och i hårfästet låter mycket psoriasislikt. Det som stör bilden lite är den mer intensiva klådan. Elocon brukar ha en god effekt på både eksem, klåda och psoriasis, men ibland tyvärr en dålig hållbarhet när man slutar. Det är därför man försiktigt ska trappa ut behandlingen (börja med daglig behandling 1-3 veckor, sen varannan dag i 2 veckor och sen 2 gånger i veckan som underhåll 2-6 veckor).
Vid oklara fall kan det ibland vara värdefullt att ta ett hudprov, men ibland kan behandlingen störa och ibland svårt att skilja mellan eksem och psoriasis.
Invänta sommaren då många hudsjukdomar brukar bli bättre då. Ta en ny diskussion med Din hudläkare till hösten och ev utredning med hudprov. Ibland finns det tyvärr ingen förklaring varför JUST DU har drabbats och dessutom JUST NU.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: