Ange ditt sökord

Annons:

Utslag på händerna – allergi mot arbetshandskar?

Hej!
Jag fick för ett par månader sedan kliande utslag i handflator och på fingrarna (ej skabb konstaterat av läkare). Utslagen försvann efter behandling med kortisonsalva. Nu har de kommit tillbaka igen i samband med skogsarbete med arbetshandskar (svettigt sådant). Även i anslutning till de förra utslagen arbetade jag på sådant sätt. Utslagen ser ut som pyttesmå blåsor under huden (mörka i mitten). Klådan blir mycket svår om man kliar.
Kan det vara allergi mot impregneringsmedel eller har det med värme att göra? Kan det vara hudsvamp? Framförallt hur slipper jag besvären?

Hej!
Det låter som en form av handeksem (vesikulöst- blåseksem). Men det kan också röra sig om en form av psoriasis. Du bör bli undersökt och bedömd av hudspecialist. Handeksem kan ha olika orsaker, varav nötning är det vanligaste. Men du behöver antagligen göra en test av kontaktallergiframkallande ämnen, tex kolofonium är vanligt ämne som framkallar bla handeksem. Kolofonium finns i kåda.
Så du bör söka vårdcentral för remiss till hudspecialist.
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: