Ange ditt sökord

Annons:

Utslag på bröstvårtan

Hej! Jag har ett jobbigt problem och vet inte vart jag ska vända mig. Det började när jag precis hade fyllt 14 år, då jag ärvde en kompis gamla bh. Dagen efter att jag testat den så var mina bröstvårtor röda, svullna och variga. Jag blev jättechockad, men smörjde in de med salva och trodde att de skulle försvinna. Dagarna gick och det blev inte bättre, bröstvårtorna kliade mycket och det såg väldigt illa ut. Jag vågade inte prata om detta med någon, men sedan bad jag en kompis följa med mig till en ungdomsmottagning och prata med någon där. Jag berättade bara om mitt problem, och fick höra att det lät som en hormonförändring. Jag lät det vara, det var inte mer jag orkade göra. Men efter ungefär 1 år(!) så försvann allting, och mina bröstvårtor blev normala igen. Sedan går ett år igen, och jag kan se på mitt högra bröst att en liten bit av huden börjar bli röd och lite varig. Detta sprider sig sakta men säkert över halva bröstet, men efter ett halvår dämpar det sig och är numera bara tre röda små utslag, som ser bättre ut ibland, ibland värre och lite läckande. Vad kan detta vara? Min vänstra bröstvårta är ju helt vanlig, trots att den också var konstig förut? Kan det vara någon slags hormonsjukdom av något slag? Jag är i dag 17 år, och har absolut ingen i min närhet att prata med detta om. Snälla, hjälp mig!

Det är lite svårt att exakt säga vad Dina hudbesvär består av, utan att se huden. Själva bröstvårtorna är lite känsliga, då de gärna kan bli irriterade eller ge skavningsbesvär mot t.ex ny BH eller av gymnastik, när brösten gnids mot kläderna. Någon bakomliggande hormonsjukdom tror jag inte på, och ett grovt mått är att det står rätt till med hormonerna ifall mensen kommer regelbundet.
Är huden röd, torr och lite kliande talar det för eksemartade besvär. En fet kräm som Repair kan ibland hjälpa. Är huden lite smetig, kan det tala för en lättare bakterieinfektion i huden. Jag tycker Du kan pröva Cortimyk från Apoteket (svag kortison + svamp-/bakteriedödande kräm) och smörja 1-2 gånger dagligen i 1-2 veckor. Blir Du inte bättre och har kvarstående besvär, tycker jag det är bäst att Din husläkare får titta på huden.
Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!