Ange ditt sökord

Annons:

Utslag på benen

Jag har sedan någon månad märkliga utslag på benen. De är runda, ganska skarpt avgränsade röda fält på insida- och framsidan av låren. De kliar inte speciellt på utslagen men jag känner ändå att jag vill klia på benen. Utslagen ser ganska torra ut, är helt platta och har suttit på samma ställe sedan jag fick dem. Misstänker att de har kommit efter att jag köpte ett par nya mörkblå jeans. Eksemet har inte försvunnit trots att jag upphört använda byxorna på 2 veckor.

Vad kan detta vara och hur kan jag bli av med det? Har aldrig haft problem med eksem förut om man bortser från lätt mjälleksem i ansiktet. Hade för en tid sedan en mindre allvarlig släng av bältros som dock gick över efter någon vecka.

Eksembesvär av jeans kan förekomma, men är ovanligt. Kan i sällsynta fall bero på färgen och ibland pga ytbehandlingsmedlet i tyget. Är det inte en färgallergi ska det räcka att tvätta jeansen.
Rundade utslag på lår och ben kan vara det som kallas för nummulärt eksem (mynt-eksem) och sitter oftast på armar och ben. Kommer vanligen på yngre personer som idrottar, tvättar och duschar sig ofta, och beror eventuellt på en rubbad mikroflora i huden. Grundbehandlingen är att inte duscha så ofta och använda någon mjukgörande kräm lite mer frekvent. Använd någon Du har hemma eller t.ex Propyless som även har en bakteriehämmande effekt. Fungerar inte detta, kan Du köpa svag kortisonkräm på apoteket (hydrokortison) att använda 1-2 ggr dagligen i 1-2 veckor. Har detta ingen effekt, bör en läkare titta på utslagen för att se vad det kan vara.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!