Ange ditt sökord

Annons:

Utslag kring munnen och ögonen

Hej! Jag heter Anna och är 22 år. Sedan några månader tillbaka har jag haft som eksemliknande ytor kring näsan och även vid sidan av ögonen. När jag gick till läkaren sa han att det var ekse, så jag fick elocon att smörja med kring näsan och ficortril till ögonen. Jag smörjde med ficortril i en vecka, men direkt efter jag slutat kom det tillbaka. Kring näsan fick jag ett schema att följa och håller nu på att trappa ned med mildison. Men helt plötsligt fick jag små utslag kring munnen och även lite i pannan. Jag har tidigare aldrig haft problem med huden, men i höst har jag varit lite torr och har använt fetare krämer som locobase. Kan det vara perioral dermatit? Och i så fall hur lång tid tar det innan behandlingen verkar och är det svårt att bli av med?

Tack på förhand!

Perioral dermatit är en beskrivande term med utslag och ev små varblåsor runt munnen. Många gånger är det kvinnor, och många gånger har man känd, lite känslig hud i ansiktet. Kortison kan många gånger initialt maskera besvären, men försämrar alltid på sikt (och vid detta tillstånd ska man INTE använda kortisonkrämer). Gäller det däremot "bara vanligt eksem" är fet kräm och en mild kortisonkräm förstahandsvalet.
Lite svårt att exakt säga vad Dina besvär beror på, men många får värre besvär under vintern när luften är kall och torr. Jag tror Du ska undvika Eloconkrämen till ansiktet och hellre använda Ficortril'en. Tycker Du Locobase är för fet till ansiktet, kan Du gärna pröva Propyderm eller Propyless som även är lite bakteriehämmande. Blir Du inte bättre, tror jag det är bra att Du tar ny kontakt med Din behandlande läkare för diskussion. Med rätt given behandling bör Du bli (påtagligt) bättre på 2 veckor.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!