Ange ditt sökord

Annons:

Utslag, klåda, vätska på innerlår

Hejsan.

Jag vet inte alls vad det här är, men jag har fått små utslag i “mellanrummet” mellan innerlåret och underlivet, dvs precis där troskanten går. På bägge sidor. Första gången jag fick det var sommaren 1999 och det var också då det var som värst. Det börjar som små röda märken, som sedan växer och börjar fjälla och klia, så småningom tycks de öppna sig och det kommer ut någon typ av vätska som när den torkat på troskanterna ser gröngul ut. Det luktar också illa. När det då var som värst hade det blivit riktigt stora öppna delar så att det verkligen gjorde ont att ha trosor på överhuvudtaget, eftersom de gned mot såren, och det kliade så jag inte kunde sova om nätterna. Det vara i några veckor sammanlagt, såren började försvinna lite smått när jag började bada utomhus mer och liknande. Vet inte vad det kan ha berott på.
Sedan dess har jag fått tillbaka det vid något tillfälle men då snabbt börjat tvätta området noggrannt med vatten och tvål en gång om dagen och försökt att inte ha åtsittande kläder. Då har det lycktligt försvunnit relativt snabbt och aldrig blivit så hemskt som första gången.
Nu har det kommit tillbaka, men den här gången värre än sist. Fortfarande inte så hemskt som första gången, men det tycks inte vilja gå över med vatten och tvål. Nu är det dessutom vinter och då är det svårare att gå i luftiga kläder.
Vad kan det vara och hur kan man bäst behandla det så att det försvinner så snabbt som möjligt?
Det har aldrig spritt sig utanför det här området.. bara längs med hela.

Hej!
Det låter som follikuliter (hårsäcksinflammationer), eller kan också vara hidradeniter (ett slags djupa bölder som ofta sittter i ljumskar och armhålor). Antibiotikabehandling under längre tid kan hjälpa, även ibland olika former av acnebehandling både lokalt (Dalacinliniment tex) och i tablettform (Tetralysal eller Roaccutan).
En hudspecialist kan antagligen hjälpa dig bäst, så försök ordna en remiss!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 november, 2003 Publicerad: 15 november, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: