Ange ditt sökord

Annons:

Utslag eller eksem?

Hej! Mina problem började för cirka två år sedan, om inte längre tillbaks.
Det började med enstaka röda eller hudfärgade knottror på armbågarna som sedan spreds till händerna, och nu även på knän och tår. Knottrorna, som är små och lite vätskefyllda kan ömma och klia ibland. De sitter oftast en och en men kan även bildas i små grupper (då gör det ondare). Knottrorna uppkommer i samband med värme har jag märkt.Alltså när det böjar bli varmare ute eller om jag bara är varm/svettig. Kan också bli något bättre om jag tvättar händerna med kallt vatten. Det är mest på händer sommartid.
Har köldallergi och även nån slags värmeallergi som gör att jag blir röd/flammig lätt, t.ex. när jag duschar varmt, gör något ansträngande eller bara blir varm. Har inga andra eksem eller utslag. Det jobbiga är att det inte ser så kul ut, så jag hoppas få något svar om vad det kan vara och vilken hjälp man kan få. Tack på förhand!

Små vätskefyllda knottror som kliar tyder på att det är ett eksem du har. Orsaken till detta eksem bör ju utredas. Det kan vara något ämne man är allergisk mot, det kan vara en retverkan eller okänd orsak. Pröva hydrokortisonkräm under 1-2 veckor och se om det hjälper mot utslagen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: