Ange ditt sökord

Annons:

Utslag

Hej!

Har sedan c:a en månad tillbaka besvärats av återkommande eksem på olika delar av kroppen. Det började med att jag använde latexhandskar i arbetet och då började händer och fötter att klia ooch kännas “konstiga”, stela och lite svullna. Sedan fick jag klåda på skinkan och baksida av lår – när jag kliade fick jag massor av prickar, nässelutslag, och även en upphöjnad av huden där jag kliat. Detta var på kvällen och på morgonen efter var det borta. Efter detta har jag – utan att jag vet varför – plötsligt fått klåda. Ofta föregås klådan av kliiga händer och fötter och när jag kliar får jag prickar som försvinner efter ett par timmar. Eksemen sitter främst på underarmar, skinka och baksida lår men har även uppkommit på hals, underben, i ljumske. Dock aldrig i ansiktet. Svårt att veta vad som utlöser detta, fick en reaktion på clementin (har aldrig tidigare reagerat) där händerna svullnade och jag fick eksem på kroppen. Tycker att zyrlex hjälper, ska jag medicinera mig själv eller uppsöka husläkare? Har en operation, bröstplastik, inplanerad till i mitten av januari. Bör jag skjuta på denna, tänkte att det kanske inte är så bra att gå in och skära i mig nu när jag verkar vara så känslig för allt? Var allergisk som barn med pälsdjursallergi samt fick allvarlig allergisk reaktion med urtikaria på hela kroppen av getingstick. Dessa allergier har växt bort och på senare år har jag enbart eksem när jag varit i solen.

Tacksam för svar.
/Maria

Det finns risk att du utvecklat latexallergi. Det du beskriver är nässelutslag, som kommer och går och kliar kraftigt. Det finns latex i annat än latexhandskar och korsreaktion förekommer också mot till exempel advokado. Du bör OMGÅENDE söka läkare för utredning av misstänkt latexallergi och absolut INTE genomgå din planerade operation förrän du vet om du är allergisk så att opererande läkare kan vidta åtgärder mot detta. I annat fall kan kan mycket allvarlig allergisk reaktion uppstå!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: