Ange ditt sökord

Annons:

Utslag

Min man fick för flera år sedan utslag som började på insidan av fotsulan. Detta har spridit sig över nästa hela kroppen, förutom ansiktet. I början är det rött men när det sen har “läkt” bildas stora (2-10 cm2) stora bruna fläckar. Har varit hos läkare som, utan prover, sa att det var pga för mycket alt för lite kroppshygien?
Har tittat igenom allt matrial på denna sida utan att hitta något som liknar detta.

Hej!
Det går inte att ställa diagnosen på din beskrivning tyvärr. Det man kan säga är att om röda fläckar efterlämnar bruna, så har det varit en inflammation i huden som når nedanför överhuden (epidermis), och gjort det möjligt för pigment att rinna ned i läderhuden, där den blir "uppäten" av sk makrofager som så småningom transporterar bort pigmentet (tar flera år). Tillståndet kallas för postinflammatorisk hyperpigmentering, och uppkommer efter vissa eksem, efter en hudsjukdom som heter lichen ruber planus (se dermatologens patientinformation här på hemsidan) tex, men sällan efter psoriasis. Det finns knappast någon hudjukdom som har med för lite kroppshygien att göra. För mycket hygien, dusch och tvål, kan leda till uttorkning av huden och pg av det eksem. Din man får söka läkare igen och ställa frågor.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 18 december, 2003 Publicerad: 18 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: