Ange ditt sökord

Annons:

Utslag

Min dotter är 12 år. Hon har fått ett ovalformat utslag på bålen strax under vänster armhåla. Väldigt rött och upphöjt. Visade efter en vecka för en distriktsköterska, hon sa då att hon fått en sjukdom som heter "medaljong-sjukan". Efter ytterliggare en vecka har ett tjugotal nya utslag kommit i form av mer runda prickar. Fanns inget att göra eftersom man inte visste orsaken till det. Kan du hjälpa mig med ett mer utförligare svar?

Hej! Det låter mest som pityriasis rosea. Detta är en hudsjukdom av okänd orsak, som går över av sig själv. Du kan läsa mer om den under information om hudsjukdomar (dermatologens patientinformation) på hemsidan där det också finns en bra bild på primärmedaljongen:
Pityriasis rosea i dermatologens patientinformation

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 13 februari, 2003 Publicerad: 13 februari, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: