Ange ditt sökord

Annons:

Underligt utslag

Är en man på 24 år som senaste 6 veckorna med mellanrum fått en typ av utslag jag aldrig haft tidigare. Först ser det ut som ett litet bett/blåsa. Sen börjar det klia och svullna runt om och tar sig små egendomliga mönster (bl a små strängar). De utmynnar och svullnar från en huvudblåsa. De är vätskefyllda kan rinna samt utvidga sig vid klåda. Bildar skorpor men försvinner efter ca 4-5 dgr.

Första gången fick jag två utslag på högerarmen, ett uppe på sidan, ett nere på underarmen. De försvann men efter ca 1 vecka dök 2 upp igen. Nu på vänsterarmen, 1 uppe på sidan och 1 mitt på armbågen. Misstänker nu också ett tredje på gränsen till halsen på vänster sida. De verkar hålla sig till ena sidan på kroppen.
Vad är detta för skumt utslag, de besvärar!

Hej!
Vätskefyllda blåsor är en hudreaktion som beror på att överhuden lossnar delvis från underhuden, (jämför tex vid skoskav), och då fylls området med serum från underhuden.
Många olika saker kan ge en blåsa som slutresultat: Brännskada, bett, nötning, stafylokockinfektion, vid denna årstid kanske vanligast; Växtsaft som råkat komma på huden och blir toxiskt för huden när solen lyser på området (sitter ofta på benen dock), etc.
Går det inte över måste man ta ett hudprov, sk biospsi så då får du söka läkare.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: