Ange ditt sökord

Annons:

Underliga utslag

Hej!

För cirka ett år sedan började jag få små små bruna utslag på vristerna. Detta var i samband med att jag gjorde värnplikten och hade ofta på mig hårtdragna kängor. Jag trodde detta berodde på avfärgning av kläder eftersom det inte kliade. Nu ett år senare har de små små utslagen nästan blivit heltäckande på framsidan av benet, dvs från vristen nästen upp till knät. Ibland kan det klia men inte ofta. Det ser nästan ut som om det skulle kunna vara någon sorts av pigmentsförändring men efter som det ibland kan klia riktigt mycket så tror jag inte det. Har funderat på om det skulle kunna vara någon sort av dåligt blodförsörjnig till benet. Jag är nu rädd att utslaget kommer att fortsätta sprida sig och undrar om utslaget kan behandlas?
Finns det hopp för mig?

Hej!
Javisst finns det hopp! Det du beskriver låter som en form av purpura, dvs att de yttersta små blodkärlen går sönder och släpper ut någon enstaka röd bldokropp i vävnaden. Blodkropparna innehåller en järninnehållande molekyl, och järnfärgämne blir kvar i huden länge innan kroppen kan transportera bort det. Det är alltså ett slags "rost" du ser. En hudläkare kan precisera diagnosen med att ta en hudbiopsi (hudprov) och skicka för mikroskopi.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: