Ange ditt sökord

Annons:

Underliga hudutslag

Hej! Jag är en kille på 30 år och för ca 2 dagar sedan upptäckte jag små upphöjda, kliande utslag på främst armarnas undersida och i armvecken. Dessa utslag, vilka varierar i storlek från ca knappnålsstorlek till ca 3 mm i diameter, har spritt sig till bålen, runt armhålan, ryggen och nu senast halsen. De är röda till färgen och några har jag kliat “sönder” varvid en ytterst liten sårskorpa bildats i mitten av utslaget. Jag riktigt känner när ett nytt utslag bildas och jag känner det i skrivande stund. Jag har dock inte utvecklat utslag på ben, fötter eller ansikte. Jag har heller inte ändrat mina kostvanor och jag har inga allergier. Jag har aldrig haft några utslag förut. Jag vet inte om det har någon betydelse men jag kan tillägga att jag övernattade hos en kompis (fullt påklädd) dagen innan utslagen uppträdde för första gången. Vad kan jag ha drabbats av? Kan det vara skabb? Och i så fall, hur botar man det?
/Tacksam för svar!

Hej!
Skabb smittar inte så lätt, eftersom djuren inte överlever särskilt länge utanför människokroppen. I princip krävs att man delar säng med någon som har skabb, för att man ska bli smittad. Sedan tar det 4-6 veckor innan skabben börjar klia, eftersom klådan kommer av ett slags allergisk reaktion. Det låter mer troligt att det du beskriver är nässelutslag (urticaria) som är vanligt. Läs under dermatologens patientinformation om det kan stämma. Det är tyvärr också vanligt att man inte hittar någon orsak till att nässelutslagen kommer. Antihistaminer hjälper, det finns receptfritt på Apoteket eller du kan gå till husläkaren för bedömning och recept om detta inte går över!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: