Ange ditt sökord

Annons:

Underliga hudutslag

Hej! Jag är en kille på 30 år och för ca 2 dagar sedan upptäckte jag små upphöjda, kliande utslag på främst armarnas undersida och i armvecken. Dessa utslag, vilka varierar i storlek från ca knappnålsstorlek till ca 3 mm i diameter, har spritt sig till bålen, runt armhålan, ryggen och nu senast halsen. De är röda till färgen och några har jag kliat "sönder" varvid en ytterst liten sårskorpa bildats i mitten av utslaget. Jag riktigt känner när ett nytt utslag bildas och jag känner det i skrivande stund. Jag har dock inte utvecklat utslag på ben, fötter eller ansikte. Jag har heller inte ändrat mina kostvanor och jag har inga allergier. Jag har aldrig haft några utslag förut. Jag vet inte om det har någon betydelse men jag kan tillägga att jag övernattade hos en kompis (fullt påklädd) dagen innan utslagen uppträdde för första gången. Vad kan jag ha drabbats av? Kan det vara skabb? Och i så fall, hur botar man det?
/Tacksam för svar!

Hej!
Skabb smittar inte så lätt, eftersom djuren inte överlever särskilt länge utanför människokroppen. I princip krävs att man delar säng med någon som har skabb, för att man ska bli smittad. Sedan tar det 4-6 veckor innan skabben börjar klia, eftersom klådan kommer av ett slags allergisk reaktion. Det låter mer troligt att det du beskriver är nässelutslag (urticaria) som är vanligt. Läs under dermatologens patientinformation om det kan stämma. Det är tyvärr också vanligt att man inte hittar någon orsak till att nässelutslagen kommer. Antihistaminer hjälper, det finns receptfritt på Apoteket eller du kan gå till husläkaren för bedömning och recept om detta inte går över!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!