Ange ditt sökord

Annons:

Ulan (kvinna 65) undrar om depression och ångest sitter i samma del av hjärnan:

Varför ger man inte elchocker tilll ångest-patienter när det tycks hjälpa en del med djupa depressioner? Har själv haft ångest och social fobi sedan 1986 och blir bara delvis hjälpt av medicinering. Mitt medicinskåp ser ut som en apoteksfilial.

Skrivet av Hjortsberg...
Man kan inte lokalisera psykiska störningar och sjukdomar till olika delar av hjärnan. Nedsättningen beror sannolikt mer på störningar i nervpassagerna och nervkontakter där hjärnan använder sig av s.k transmittorsubstanser som leder impulserna. Elchocker har visat sig vara effektiva för svåra depressioner men utan nytta för ångest och oro.

Din behandling ter sig mer ha blivit i form av medicinering där tydligen inget av läkemedlen har haft någon direkt påverkan på dina besvär. Det låter tyvärr inte heller som att behandling med elchock skulle kunna vara ett alternativ för dig. Tala med din läkare – samtalsterapi är ofta den bästa lösningen när mediciner inte hjälper.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: