Ange ditt sökord

Annons:

Typhoid feber

Hej Ylva, är en 23 årig kille som för över 1,5 år sedan hade typhoid feber i över 6 veckor innan diagnos ställdes. Jag bodde då i Filipinerna och sedan efter jag blev bra började jag få utslag på magen som jag trodde var antingen myggbett eller från en manet i vattnet eller dyl. dessa "myggbett" bildade sedan en nätstruktur till liknande "myggbett" som kliade en massa. Jag fick massor av salvor och piller mot detta, men inget hjälpte. När jag kom tillbaka till Sverige fick jag cortisonkräm, men det hjälpte inte heller. Jag fick sedan äta tre kurer valtrex vilket redan vid första kuren tog bort alla utslag, vilka jag då haft i över ett halvår, på en vecka. De kommer dock tillbaka titt som tätt, men försvinner oftast inom en timme. De verkar framkallas av värme. Dessa är irriterande och jag har inte fått någon diagnos än. Kan det vara den typhoida febern som spökar eller vad kan det vara?

Svar till Erik
Valtrex är ett antiviralt läkemedel som ges mot herpes simplex-infektion framförallt. Om utslagen försvann på denna behandling men återkommer på samma ställe upprepade gånger så låter det ju som en herpes simplex-infektion. det som inte stämmer är att de går bort på en timme. herpes simplex brukar sitta kvar 3-5 dagar.
Jag tror inte dina aktuella utslag har med tyfoid-feber att göra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 10 oktober, 2002 Publicerad: 10 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: