Ange ditt sökord

Annons:

Tvetydiga svar gällande PPP

Hej!
Gällande blåsorna på händer och fötter vid pustulosis palmoplantaris ger Ylva Linde och Filippa Nyberg motsägelsefulla svar. Linde hävdar att man ska sticka hål på blåsorna - Nyberg att man inte ska göra det.
Vad gäller egentligen?

Hej!
Inom dermatologin finns många olika diagnoser och många gamla behandlingstraditioner, ofta är traditionerna grundade mer på beprövad erfarenhet än på vetenskap. I fallen beprövad erfarenhet blir det tyvärr ibland så att vi läkare har lärt oss olika behandlingstraditioner. Mitt svar att man inte ska göra hål på blåsorna grundar sig på den allmänna "regeln" att man inte ska traumatisera (=skada) huden mer än nödvändigt vid psoriasis, eftersom psoriasis har så kallat Köbnerfenomen och sprider sig när man skadar huden. Tex hårbottenpsoiasis där vi avråder från att "slita" bort fjällningen med stålkam eller liknande för att det kan försämra symptomen, utan istället ger rådet att avfjälla skonsamt med kräm.
Rådet att tömma ut blåsorna kommer kanske från vetskapen om att blåsinnehållet innehåller olika signalsubstanser, och att dessa drar till sig vita blodkroppar som är aktiva i inflammationen vid psoriasis. Vid pustulös psoriasis över hela kroppen, är det behandlingstradition att sticka hål på blåsorna. Sökning på medline ger dock inga träffar alls på denna metod, dvs det förefaller inte som om någon försökt jämföra behandling av pustulos med respektive utan sönderprickning av blåsor. Vi vet alltså helt enkelt inte! I praktiken är det dock sannolikt en mer smärtsam än effektiv behandling när det gäller ppp, och vid pustulös psoriasis som kan vara ett ganska allvaraligt tillstånd, bör behandlingen ske på sjukhus av dermatologiskt utbildad personal!.
Hoppas att detta var svar på frågan, och att det inte är lika förvirrande trots de olika beskeden!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: