Ange ditt sökord

Annons:

Tvetydiga svar gällande PPP

Hej!
Gällande blåsorna på händer och fötter vid pustulosis palmoplantaris ger Ylva Linde och Filippa Nyberg motsägelsefulla svar. Linde hävdar att man ska sticka hål på blåsorna - Nyberg att man inte ska göra det.
Vad gäller egentligen?

Hej!
Inom dermatologin finns många olika diagnoser och många gamla behandlingstraditioner, ofta är traditionerna grundade mer på beprövad erfarenhet än på vetenskap. I fallen beprövad erfarenhet blir det tyvärr ibland så att vi läkare har lärt oss olika behandlingstraditioner. Mitt svar att man inte ska göra hål på blåsorna grundar sig på den allmänna "regeln" att man inte ska traumatisera (=skada) huden mer än nödvändigt vid psoriasis, eftersom psoriasis har så kallat Köbnerfenomen och sprider sig när man skadar huden. Tex hårbottenpsoiasis där vi avråder från att "slita" bort fjällningen med stålkam eller liknande för att det kan försämra symptomen, utan istället ger rådet att avfjälla skonsamt med kräm.
Rådet att tömma ut blåsorna kommer kanske från vetskapen om att blåsinnehållet innehåller olika signalsubstanser, och att dessa drar till sig vita blodkroppar som är aktiva i inflammationen vid psoriasis. Vid pustulös psoriasis över hela kroppen, är det behandlingstradition att sticka hål på blåsorna. Sökning på medline ger dock inga träffar alls på denna metod, dvs det förefaller inte som om någon försökt jämföra behandling av pustulos med respektive utan sönderprickning av blåsor. Vi vet alltså helt enkelt inte! I praktiken är det dock sannolikt en mer smärtsam än effektiv behandling när det gäller ppp, och vid pustulös psoriasis som kan vara ett ganska allvaraligt tillstånd, bör behandlingen ske på sjukhus av dermatologiskt utbildad personal!.
Hoppas att detta var svar på frågan, och att det inte är lika förvirrande trots de olika beskeden!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!