Ange ditt sökord

Annons:

Två oroliga föräldrar

HEJ. Jag och min fru har två döttrar,3 år(linn) och 4 mån(ella) gamla. Det började i slutet av 1999 att linn fick utslag över hela kroppen som blev aldeles röda och kliade.
I samma veva fick hon besvär med att bajsa, feber mm.Vi blev oroliga , kontaktade sjukstugan för hjälp.
Sjukvården tog alla tänkbara prover,vi träffade läkare men de hittade inget.Vi funderade vad vi har i hemmet mm,vi lånade fuktmätare av previa för att kolla fuktigheten , den var lite över normal.Linn blev sämre. I början av -00 fick vi en ide. Hösten -99 köpte vi en pelletskamin ,en vanlig kamin som byggdes om för att eldas med pellets, med ett föråd där man fyllde på pellets. Pelletsen luktade en del så vi började misstänka kaminen.När våren kom slutade vi att elda i kaminen, par veckor senare blev hon friskare, exemen/utslagen var i det närmaste borta. Sen när hösten kom började vi elda pellets igen,par veckor efter började det om, utslagen mm.
Då fick vi fram vad pellets innehöll för ämnen, tärpentin mm.När vi då läste på biverkningar på terpentin mm som pellets framkallade, stämde allt på vår linn.
Då kastade vi ut pelletskaminen, men för att inte frysa ock hålla en god ekonomi för upvärmning av huset köpte vi en vanlig vedkamin. Vi tog reda på om björkved kunde innehålla några ämnen som var likt pellets, inom träbranchen fick vi veta att björkved innehåller mindre, men de var inte säkra.Vi började elda björkved men utslagen mm var kvar, men kanske lite mindre utsträkning.Våren kom -01, vi slutade att elda och linn blev bra, mycket bra.Utslagen var helt borta, så vi var glada och linn med.
Nu i mitten av september började vi elda björkved,par veckor senare (nu)har hon utslag över hela kroppen.
Vad vi skulle vilja veta är; Kan det vara veden?
Kan det vara skadligt i framtiden med tanke på alergi/astma i familj,släkt?
Eller något annat?
Jag har försökt beskriva så bra jag kan,barnen är ju det bästa man har och då vill man att de ska få vara friska.

Mvh Kent Almroth Vilhelmina

Svar till signaturen kenta.
Jag kan ju inte säkert säga vilken hudsjukdom din dotter har, men mest låter det som ett atopiskt eksem. Allergi och astma finns tydligen i släkten. Atopiskt eksem blir oftast bättre på sommaren och sämre på vintern.
Min uppfattning är att veden ej har någon betydelse. Om skadliga ämnen frigjordes vid eldning borde i första hand andningsvägarna påverkas med astma som följd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 oktober, 2001 Publicerad: 4 oktober, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: