Ange ditt sökord

Annons:

Två nya sorters eksem

Hej!
Jag är en tjej med atopiskt hud som blir mkt sämre vinttertid, men så har det alltid varit. Under våren har jag tyvärr fått två nya sorters eksem.

Det första sitter i pannan och precis under ögonbrynen och det är supertorrt och fjällar trots att jag smörjer supermkt med Repair. Eftersom det syns brukar jag anfalla med den starka kortisonen vilket hjälper jättebra. Men jag har en svag känsla av att man inte får smörja med kortison i ansiktet, varför? Huden på de ställena jag smörjer verkar ju må jättebra av det.

Det andra sitter i händerna och på yttre ovansidan av foten. Det började med små hårda knottror som kliade ibland och höll i sig i en dryg vecka. De satt speciellt på kanterna runt handflatan och fingrarna. Sen försvann knottrorna och istället började jag fjälla på samma ställen där knottrorna satt. Fjällandet har hållt i sig i ca 2 veckor, och verkar avklinga nu. Vad kan detta vara?

Jag har under de sista två veckorna gått på ljusbehandlign (UV AB) vilket har haft superbra effekt på eksemet på kroppen, men inte så stor påverkan på det i ansiktet.

Tacksam för svar.

Hej!
Eksemet i ansiktet kan vara mjälleksem (=seborroiskt eksem) men man kan också få atopiskt eksem just på ögonlocken. Stark kortisonkräm i ansiktet hjälper bra men har biverkningar i form av hudförtunning, risk för ögonbiverkan (starr) samt steroidutlöst rosacea. Därför kan du inte i längden använda stark kortison i ansiktet. Det finns två nya krämer, tacrolimus och pimekrolimus, som inte har kortisonets biverkningar. Om inte detta går över kan man överväga recept på någon av dem. I första hand är det hudspecialisten som hjälper dig med ett recept i det fallet.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!