Ange ditt sökord

Annons:

Två nya sorters eksem

Hej!
Jag är en tjej med atopiskt hud som blir mkt sämre vinttertid, men så har det alltid varit. Under våren har jag tyvärr fått två nya sorters eksem.

Det första sitter i pannan och precis under ögonbrynen och det är supertorrt och fjällar trots att jag smörjer supermkt med Repair. Eftersom det syns brukar jag anfalla med den starka kortisonen vilket hjälper jättebra. Men jag har en svag känsla av att man inte får smörja med kortison i ansiktet, varför? Huden på de ställena jag smörjer verkar ju må jättebra av det.

Det andra sitter i händerna och på yttre ovansidan av foten. Det började med små hårda knottror som kliade ibland och höll i sig i en dryg vecka. De satt speciellt på kanterna runt handflatan och fingrarna. Sen försvann knottrorna och istället började jag fjälla på samma ställen där knottrorna satt. Fjällandet har hållt i sig i ca 2 veckor, och verkar avklinga nu. Vad kan detta vara?

Jag har under de sista två veckorna gått på ljusbehandlign (UV AB) vilket har haft superbra effekt på eksemet på kroppen, men inte så stor påverkan på det i ansiktet.

Tacksam för svar.

Hej!
Eksemet i ansiktet kan vara mjälleksem (=seborroiskt eksem) men man kan också få atopiskt eksem just på ögonlocken. Stark kortisonkräm i ansiktet hjälper bra men har biverkningar i form av hudförtunning, risk för ögonbiverkan (starr) samt steroidutlöst rosacea. Därför kan du inte i längden använda stark kortison i ansiktet. Det finns två nya krämer, tacrolimus och pimekrolimus, som inte har kortisonets biverkningar. Om inte detta går över kan man överväga recept på någon av dem. I första hand är det hudspecialisten som hjälper dig med ett recept i det fallet.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: