Ange ditt sökord

Annons:

Tryckurticaria!

Hejsan!

Jag har precis fått reda på av min läkare att jag tryckurticaria. Vad jag har förstått så är det en allergisk reaktion (hos mig när jag utsätts för lättare tryck). Men vad beror det på och finns det något man kan göra åt det själv?
Jag har haft mina besvär under många år och de verkar bara bli värre. Nu är det så illa att jag inte kan ha strechjeans på mig ens eller stansa hål i papper tex. Då får jag direkt en röd svullnad och värk i hela armen (skelletet) när jag tex stansar hål i papper.
Ska tilläggas att jag har fibromyalgi sedan ett par år tillbaka. Kan de ha ett samband med varandra?

Hoppas på svar!

MVH
Tina

Svar till tryckurticaria
Tryck-urticaria hör till gruppen fysikalisk urticaria och är inte en allergisk typ av urticaria. Av okänd anledning har mastcellerna i din hud blivit extra känsliga för fysikalisk påverkan såsom tryck och frisätter då sitt histamin som leder till nässelutslag= urticaria. Man får pröva sig fram till ett antihistamin som hjälper och förstås försöka undvika tryck mot huden så mycket som möjligt. Symtomen försvinner alltid så småningm.
Läs mer om urticaria i dermatologens patientiformation nr 8.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 2 maj, 2002 Publicerad: 2 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: