Ange ditt sökord

Annons:

Tryck och värme

Hej Ylva,
Jag har under senare tid drabbats av svullnader och rodnad vid tryck och kliande. Det räcker att jag bär en matkasse i plast som ju trycker lite i handen så blir det stora vita ränder som sen svullnar och kliar. Likaså kan jag bära min lilla pojke på höften en liten liten stund och sen får jag märken som svullnar och kliar. Har varit utsatt för "sjuka hus" sjukan dvs allergihus i 6 månader och efter detta så har det blivit värre. ´Vi fick flytta från vårt hus och bor numera i ett friskt radhus. Tidigare har jag upplevt att jag har känslig hy "jag är rödtonad och fräknig" och kännt att huden blir röd och kliig ibland men inte så här. Nu räcker det med det lilla minsta så svullnar jag och det kliar otroligt mycket. Dermografism har jag fått som diagnos av dermatologen i uppsala men hur allvarligt är detta. Och kan man bota detta? Hur fungerar kroppen? Finns det bra litteratur om detta att läsa? Jag är även allergisk mot hund, katt, damm och häst.
Men har ingen födoämnesallergi vad jag vet.
Tacksam för bra svar.

Svar till signaturen Lena i Uppsala.
Du har fått den sorts nässelutslag som beror på en fysikalisk faktor, i ditt fall tryck mot huden. Vid tryck uppkommer en histaminfrisättning och huden får ett nässelutslag som kliar. Detta är en vanlig typ av nässelutslag(=urticaria) som inte är allergisk betingad utan alltså fysikalisk. Denna ökade känslighet kan ibland uppstå efter en infektion ,ibland komma utan anledning. Ofta kan regelbunden daglig förebyggande behandling med antihistamin till exempel Clarityn hjälpa. Läs mer om urticaria (och tryckurticaria) i dermatologens patientinformation.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: