Ange ditt sökord

Annons:

Torrt på händer

Hej, jag är en 16årig kille.
Det är så att jag har varit hos en hudläkare och kollat mina utslag ifall det har något med psoriasis att göra, vilket han hade svårt att bestämma sig för.
Fick salvor som hjälpte, men utslagen håller på att komma tillbaka.
Men mitt största problem nu är mina händer, dom är helt förstörda.
I handflatorna kliar det massor och blir torr hud, och på tummarna kan jag knappt böja längre.
Huden på tummarna är så torr att det känns som jag har "plasttummar", ingen finkänsel i det.
Det smärtar när jag försöker böja tummarna, det blir sår på tummarna när jag böjer dom.
Jag har många såna här småfläckar på händerna lite varstans.

Tror du att detta kan ha nåt med psoriasis att göra?
Finns det något att göra emot detta?

Lite svårt att säga vad Du drabbats av utifrån Din beskrivning. Ibland kan det vara svårt att skilja mellan eksem och psoriasis, men många gånger blir behandlingen ganska lika. Många hudsjukdomar brukar dessutom bli bättre under sommaren, när solljuset kommer som oftast har en gynnsam effekt.
Händerna kan många gånger ta extra stryk av den hudförtjockning som sker, vilket resulterar i att fingertoppskänslan försvinner och huden blir oelastisk och gärna spricker. Dels är det viktigt att försöka undvika frekvent vattenkontakt och kontakt med irriterande ämnen som tvål, lösningsmedel mm. Använda rikligt med mjukgörande krämer och då någon mindre fet dagtid (Miniderm, Canoderm eller dylikt) och till kvällen använda en fetare som Repair eller Ceridal från Apoteket. Är det att huden mest är torr och sprucken, brukar inte kortisonkrämer ha någon större effekt på detta, men fungerar bra på övriga kroppen. Skulle Du däremot fått Daivonex utskrivet (ren anti-psoriasisalva) kan Du pröva även på händerna, men sannolikt ingen större förbättring.
För att kunna få mer detaljerad hjälp, är det nog viktigt att man försöker få en mer exakt diagnos på Dina hudbesvär. Det kan vara svårt precis i början, när hudbesvären är nya.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!