Ange ditt sökord

Annons:

Torrsprickor

För ca tre år sedan började jag att få djupa torksprickor på fingrarna ett par tre ställen. Jag började då att skydda dom med plåster och salva. i fjol köpte jag vårtmedel för att behandla en liten vårta som fanns på höger pekfinger. Den försvann inte helt men på det ställe där upphöjningen varit där liknade huden dom ställen där jag hade problem med sprickor. I höstas skyddade jag händerna med salva och vantar. Huden på dom angripna ställen blev tjock och i vinter penslade jag på vårtmedel. Sedan var det bara att skala av huden som man skalar en apelsin. Min slutsats är att om vårtan orsakats av ett virus så har detta virus spridits sig till dom andra fingrarna när jag några
månader innan besväret började, skruvade gips och spånskivor. Med en ficka full med vass skruv och skruvdragaren i högerhand där besvären är små och en vänsterhand som skadats vid hämtning av skruven i fickan. Min fråga är finns det andra med samma problem och finns det något botemedel?

Hej.
I första hand låter det som att sprickorna och den tjocka huden är en form av handeksem som kallas tylotiskt eksem, och mindre troligt att vårtan orsakat de andra problemen, om det är så du menar?
Vid tylotiskt eksem gäller som vid andra former av handeksem, att man ska skydda huden från nötning genom att använda handskar vid arbete, samt smörja in huden så ofta det går. Sprickorna kan läka ut om man sätter på tex duodermplatta eller liknande (fråga på Apoteket). Att huden skalar av när man använder vårtmedel är naturligt, eftersom vårtmedlet innehåller salicyl som har den effekten på hudens hornlager.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 11 mars, 2005 Publicerad: 11 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: