Ange ditt sökord

Annons:

Torrfläckar och nopprig hud

Min dotter är 1½ år snart och fick för ca 2 veckor sedan torrfläckar över hela kroppen, för ca 1 vecka sedan blev ryggen och fläckvis magen och armarna knottrig med lätt rodnad.
Jag har smort med parfymfri barnlotion och tvättat alla hennes kläder utan sköljmedel.
Besvären började när jag bytte sköljmedel.
Vad kan detta eksem bero på? Om det är allergi mot sköljmedlet, hur länge tar det att bli fri det? och hur ska det behandlas bäst?
Vet du vad det annars kan vara?

Orolig mamma

Allergi mot tvättmedel och sköljmedel kan förekomma, men är mycket ovanligt. Det som är vanligast (ändå ovanligt) är allergi mot själva parfymen i produkterna.
Nu under vintern blir luften torrare och kylan "biter på huden". Ett atopiskt eksem (böjveckseksem) brukar många gånger kunna börja med "hönshud" (småknottrig hud), för att senare ge mer eksemlika besvär med mer karakteristisk rodnad, torrhet och eventuell fjällning. Grundbehandlingen är gärna badolja i vattnet och en mjukgörande kräm. Skulle detta ej fungera kan man använda en svag Hydrokortisonkräm.
Naturligtvis skulle besvären kunna vara uttryck för någon av "barnsjukdomarna" (virusinfektion), men lite svårt att avgöra av brevet. Känner Du Dig osäker tycker jag Du kan visa upp Din dotter för Er barnsköterska.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!